Tulpenrallye 1957

 • 2700Kilometers
 • 216Equipes aan de start
 • 191Equipes bij de finish
 • Hans Kreisel | Dries ten Hope
 • Stuttgart (D)
 • Noordwijk (NL)

HET VERHAAL VAN 1957

De rally wordt dit jaar behoorlijk vernieuwd. Er zijn nog maar vier startplaatsen en de route verloopt vrijwel uitsluitend door Duitsland en Oostenrijk, met slechts een klein gedeelte in Frankrijk, als gevolg van de benzineproblemen door de Suez-crisis. Verder kent de rally onderweg geen rustdag en is er ook tussen de slotproef op Zandvoort op vrijdag en de prijsuitreiking op zaterdag geen rustdag. Het handicapsysteem is mede op basis van de kritiek in het voorgaande jaar komen te vervallen. Evenals in 1953 en 1954 wordt het klassement berekend op basis van punten behaald in de klasse op de klassementsproeven. Omdat er vijf groepen zijn met elk elf klassen op basis van cilinderinhoud (per klasse zijn er minimaal tien inschrijvingen nodig) strijden de deelnemers binnen hun klasse tegen gelijkwaardige tegenstanders. De rally is met veel moeite tot stand gekomen dit jaar, en een week voor de start is er nog een probleem. De staat Baden-Wurttemberg wil op het laatste moment geen toestemming geven. Hiermee komt ook de route in Frankrijk in gevaar, omdat de route van Duitsland naar de Vogezen door deze staat voert. Een aantal vliegreizen van Nortier en zijn collega’s naar Duitsland en enige nachtelijke ritten in het gebied leveren uiteindelijk toch nog de benodigde toestemming op. 118 van de 220 inschrijvingen bestaan uit buitenlanders, verdeeld over 13 nationaliteiten. 20 merken en 66 verschillende typen auto’s verschijnen aan de start. De rallyklasse trekt opnieuw slechts weinig deelnemers: 10. Hans Tak is weer één van de favorieten met zijn Mercedes 300 SL, evenals de Deen Andersen met een zelfde auto. Piet Jetten en Louis van Noordwijk starten met een Vauxhall Victor die een dag voor de start door de F.I.A. officieel wordt goedgekeurd. De Zweed Carstedt start met zijn vrouw Gulli in zijn zesde Tulpenrallye.

De aanlooproutes komen bij elkaar in Stuttgart waar het gezamenlijke traject begint. Door de sneeuw op de Autobahn kan een aantal van de elf gestarte Goggomobils de gemiddelde snelheid (75 km/u) niet halen en loopt reeds route-strafpunten op. Aan de start op de Solitude-ring regent het bijzonder hard. Later zal dit overgaan in sneeuw en op het traject in de Beierse Alpen heeft men veel last van ijs. Op deze ring ligt direct de eerste klassementsproef, Glemseck-Dreispitz, over 3 km. In Nagold is de eerste regelmatigheidscontrole. De deelnemers krijgen een bulletin uitgereikt waarin hen gevraagd wordt hoe hoog de gemiddelde snelheid is; dit is een waarschuwing voor mogelijke volgende controles. De volgende proef loopt van Freiburg omhoog naar Schauinsland. De proef wordt met 4 km ingekort, omdat het hoogste gedeelte van de proef geheel uit ijs bestaat. De route door Frankrijk bedraagt 330 km, zodat de deelnemers deze af kunnen leggen zonder te tanken. De proef over de Ballon d’Alsace bedraagt dit jaar 9.5 km met een hoogteverschil van 500 meter. Bij de rust van een uur in Garmisch- Partenkirchen (een ontbijt in het Olympisch ski-stadion), zijn de deelnemers vermoeid en vinden zij de rally zwaar, met name door het barre winterweer. Een dag later bij de rust op de Nürburgring, wanneer er geen problemen zijn geweest met sneeuw en ijs, gaan er toch weer stemmen op dat de rally aan de lichte kant is. Na Garmisch volgt de 3.4 km lange proef van Berchtesgaden naar Obersalzberg met een stijgings-percentage van 24%. Met name de route van de vierde naar de vijfde proef, voor een groot deel langs de Tsjechische grens, is te eenvoudig. De organisatie had meerdere proeven gepland, maar hier werd op het laatste moment geen toestemming voor gegeven. De proef op de Nürburgring loopt dit jaar van Breidscheid naar het Gegengerade over 9.5 km. Van hieruit gaan de deelnemers via Eindhoven terug naar de finish in Noordwijk.

Bill Banks, tweede in 1953 en 1955, raakt de weg kwijt en loopt daarmee twee strafpunten op. Als hij op het traject naar Schotten opnieuw de weg kwijt raakt, geeft hij op. Kreisel en Ten Hope doen het voortreffelijk met hun Renault Dauphine, zij laten met name op de tweede proef zien dat zij beduidend sneller zijn dan de concurrenten in hun klasse. De auto beschikt over een vijfversnellingsbak en een snelle motor. Een kachel is echter niet aan boord en aan de finish van een van de proeven is het -12 graden in de auto. Na afloop van de proef op de Ballon d’Alsace hebben zowel Kreisel als Tak ieder 30 winstpunten, op 1 punt minder gevolgd door Heidendahl. Na de vierde proef staan er negen Nederlandse equipes bij de eerste tien, waardoor de hoop op een vaderlandse overwinning stijgt. De Britse equipe Bayes-Abrams-Chapman komt in botsing met een Volkswagen die niet aan de rally deelneemt. De drie Britten gaan met verwondingen naar het ziekenhuis, terwijl één van de inzittenden van de Volkswagen om het leven komt.

Er is opnieuw veel publiek bij de slotraces op Zandvoort. De toegangsprijzen variëren van drie kwartjes tot zeven gulden vijftig. Op Zandvoort moeten dit jaar vijf ronden worden afgelegd en een overwinning in de klasse levert 20 winstpunten op (van de totaal 75 winstpunten die te behalen zijn in de rally). Hans Kreisel rijdt voor wat hij waard is; hij weet dat hij zijn klasse moet winnen om zijn leidende positie in de rally te behouden. Ondanks de tegenstand van Kalkman slaagt hij hierin. Ook Hans Tak wint zijn klasse. Na afloop van de races op Zandvoort wordt een aantal deelnemers gediskwalificeerd en volgt een aantal protesten.

Kreisel en Tak hebben beide evenveel winstpunten, maar bij Kreisel is het verschil met nummer twee in de klasse veel groter waardoor hij de rally wint. De rally kent uiteindelijk een drievoudig Nederlandse overwinning. Hans Kreisel en Dries ten Hope zijn, bij de zevende deelname aan de Tulpenrallye van Kreisel, de winnaars, gevolgd door Tak-Niemöller en Koks-Gorris. Kreisel en Ten Hope winnen ook de Drie Nullen Coupe dit jaar. Vanzelfsprekend wint Nederland daarmee ook de Landentrophée. De damesprijs is voor de dames Hall (vroeger tweede bestuurder bij Sheila van Damm) en Hopkinson. De clubteamprijs gaat naar de Porsche Club Holland, met Koks, Schorr en Leerdam, terwijl Ford de merkenteamprijs binnenhaalt. Dries Jetten en Hein Korte winnen met hun Goggomobil de klasse en veroveren een fraaie vijfde plaats algemeen in hun eerste Tulpenrallye.

FOTO'S 1957

Neem een kijkje in de Tulpenrallye editie 1957 met de onderstaande selectie beelden die we voor u hebben geselecteerd!

bekijk de videobeelden:


DEELNEMERS 1957

Bestuurder / Navigator
Categorie
STNR. Bestuurder Navigator Categorie Auto
1W.J.J. Tak NLW.C. Niemöller NLMercedes 300 sl gullwing
2K. Zeller DDr. W. Bieling DMercedes 300 slroadster
3P.A. Andersen DKJ. Voigt Nielsen DKMercedes 300 sl gullwing
4G. Wood GBT.E. Johnson GBMercedes 300 sl gullwing
5G. Marheineke DH.J. Peemöller DMercedes 300 sl
6F. Ries DH. Wencher DMercedes 300 sl gullwing
7M.S. Routley GBJ.D. Tarratt GBJaguar xk 140
8J. de Maubou FG. Brule FJaguar xk 140
9H. Veth NLMr. Drs. A.W. Bokma NLFord thunderbird
12J.W.E. Banks GBJ.W.S. Utley GBBristol 401
13J. Patten GBM. Carson GBAc ace bristol
14W. Scott GBD.F. Mc Nab GBAlfa romeo 1900c sprint
15H. Jacoby GBW.K. Webster GBTriumph tr 3
16M.R. Davies GBN.O.P. Taylor GBTriumph tr 3
17J.W. Waddington GBW. Cave GBTriumph tr 3
18T.A. Gold GBMrs. J. Gold GBTriumph tr 3
19P.B. Hopkirk EIRJ. Garvey EIRTriumph tr 3
20L. Griffiths GBT.N. Blockley GBTriumph tr 3
21C. Harlaar NLK. Pijper NLTriumph tr 3
22G.W. Best GBH.J.C. Liddon GBTriumph tr 3
23K.E. Wits NLW.A. Maarsen NLTriumph tr 3
24Comte L. de Villers de Grignoncourt NLD.R. Piper NLTriumph tr 3
25J.S. Cartney GBC.M. Brazier GBTriumph tr 2
26A.L. Dyke GBW.G.E. Macintosh GBTriumph tr 2
27H.N. Dixon GBC. Stanford GBSunbeam alpine spec.
30A. Sjunesson SMme. U. Sjunesson SAlfa romeo sprint veloce
31L. Coulibeuf FR. Aumaitre FAlfa romeo sprint veloce
32M.W. Ammann CHMlle. M. Suardi CHAlfa romeo sprint veloce
33C. Spiliotakis GRJ. Chronides GRAlfa romeo
34K.S. Richardson GBHon. Mrs. K.S. Richardson GBPorsche carrera
35J.E. Griffith GBT.J. Greenley GBPorsche carrera
36J.C.L.G. Meur FMme. R. Meur FPorsche carrera
37W.A. Gerlach NLTj. v.d. Brug NLPorsche 1600s speedster
38L.S. Stross GBD. Cartlidge GBPorsche 1600s
39J.A. Nielsen DKV.B. Dam DKPorsche 1600s
41N. Hickmet GBT.H. Fisk GBMg tf
42Th.J. Koks NLR.L.G.M. Gorris NLPorsche 1600
43W. Schorr NLW.L. Poll NLPorsche 1600
44A. Leerdam NLG. Zwolle NLPorsche 1600
45R. van Bennekum NLG.Th. v.d. Werff NLPorsche 1500
46G.F.K. Waelbers NLF.A.L.W. Wagemakers NLPorsche 1600
47C.M. Messemaeckers v.d. Graaff NLS. v.d. Burg NLPorsche 1600
48V.P.I.H. Dassen NLMevr. A.E.R.R. Vink-Insinger NLPorsche 1600
49A. Bouwmeester NLJac. Zwart NLMg a
50J. van Nes NLA.L.A. van Oudgaarden NLMg a
51L.J. Mens NLH. de With NLSimca aronde
52P. Remael BP. Remael BPorsche 1600
55E. Hodson GBR. Adamson GBJaguar 2.4
56L. Bueb GBR. Glenton GBFord zephyr
57D.G. Scott GBJ.D. Irlam GBFord zephyr mk ii
58R.J. Adams GBE.T. Mc Millen GBFord zephyr mk ii
59J. Kat GBP. Kat GBFord zephyr
61J. Sears GBK. Best GBAustin a105
62J.S. Reeves GBI.H. Tyrrell GBAustin a105
63W.M. Ries DG.R. Küfner DMercedes-benz 220s
65E. Graf von Westerholt DW. Scheube DBmw 502
66J.R.J. Mansbridge GBMrs. J.M. Mansbridge GBJaguar 3.4
67C.B. Pilgrim GBD.J. Farquharson GBJaguar mv ii
68V. Cooper GBK.V. Taylor GBJaguar mv ii
69R.A. Brightman GBJ.A.G. Ewer GBJaguar mv ii
70M. Carstedt SMrs G. Carstedt SFord fairlane 500
71C.I. de Vries NLJ.A. Moorman NLFord customline
72M. Kuipers NLTh.E. Meloen NLFord customline
73A.J. Burton GBM.D. Einhorn GBBentley m vi
74L.F. Mulders NLR.B.F.A. Pont NLChevrolet bel air
75P. Bakkum NLP. Bakkum Jr. NLChevrolet bel air
76W. Keyer NLTen Hope NLStudebaker champion
77G.K. Stratton GBG. Corlett GBAustin a105
80J.C. Wallwork GBMajor A. Pownall GBAlfa romeo 1900 super ti
81D.J. Morley GBG.E. Morley GBJaguar 2.4
82D.J. Uren GBJ.M. Uren GBJaguar 2.4
83G.P. Jopp GBW. Frost GBJaguar 2.4
84K. Mc Lennan GBR. Carmichael GBJaguar 2.4
85E.N. Brinkman GBR.B. Bensted-Smith GBJaguar 2.4
86J.K. Kuiper NLG.F. Roeloffzen NLJaguar 2.4
87W. Eichmann DWalter Börner DMercedes 220s
88T.C. Harrison GBJ.E. Harrison GBFord zephyr mk ii
89W.G.R. Hayes GBJ.S. Cavill GBMercedes-benz 220
90Mrs A. Hall GBMiss M. Hopkinson GBFord zephyr
91G.N. Burgess GBS.E. Croft Pearson GBFord zephyr
92J. v.d. Klooster NLP. van Steynen NLFord zephyr
93H. Hoogeveen NLG. Voogd NLFord zephyr
94L.H.G. Handley GBMrs. P.H. Handley GBFord zodiac
95D. Ackermans NLv.d Hove NLFord regence
96J. Hamel NLJ. Jurgens NLRenault frégate
97P.C.N. Esser NLH.B.J. van Rijn NLMercedes-benz 190
98J.R. Jochems NLC.O.W. van Schaick NLOpel kapitän
99W. van Zijl Jr NLM.J.P. Biesterveld NLOpel kapitän
100Miss M. Handley Page GBMrs Wilton-Clarke GBSunbeam mk iii
101R.T. Haddow GBG.C. Mowatt GBSunbeam mk iii
102J.H. Suter GBM.H. Carreras GBSunbeam mk iii
103A.C. van Dongen NLW.J. Vermeulen NLMercedes-benz 180d
104P. Roos NLW.C.A.M. Reij NLMercedes-benz 180d
106Jhr W.J. Teding v. Berkhout NLW.F. Coenen NLBorgward isabella ts
107G. Kolwes DG. Isenbügel DBorgward isabella ts
108H. Pellikaan NLE. Bloem NLBorgward isabella ts
109J.P. Boardman GBJ.W. Whitworth GBBorgward isabella ts
110D. Seigle-Morris GBT.J. Saunders GBBorgward isabella ts
111J.S. Shaw GBM.M. Wallace GBBorgward isabella ts
112H.R.J. Graaf van Zuylen van Nijevelt NLR.H.R. Dee NLBorgward isabella ts
113W. Warmbold DF. Räker DBorgward isabella ts
114Frau C. Meinecke DFrl R. Lautmann DBorgward isabella ts
115Mrs. G. Molander NMrs. H. Lundberg NPeugeot 403
116J.E. Wright GBL.H. Wright GBPeugeot 403
117L.J.F.A. v.d. Bergh NLJ.G. Smulders NLPeugeot 403
118Ir. W.H. Visser NLJ.R. van Pelt NLPeugeot 403
119R.J.J. Sanders NLH.J. Steinrötter NLPeugeot 403
120P. Messing NLP.U. Rollmann NLPeugeot 403
121T.H. Zwikstra NLP.F. Docter NLPeugeot 403
122T. Dik NLMevr. E.F. van Strien NLFord taunus 15m
123B.S. Harding GBF.P. Harding GBMg magnette
124C.J. Plummer GBW.H. Wadham GBMg magnette
125P.C. Wadham GBS.D. Silverthorne GBMg magnette
126E.T. Madoc Stephens GBMrs. C. Madoc Stephens GBMg magnette
127H.J. Harper GBA. Wright GBMg magnette
128Mrs. Nancy Mitchell GBMrs. P. Burt GBMg magnette
129M. Huisman NLG.J. Wassink NLVolvo
130C. Syberg DKK. Reidl DKVolvo
131W. Hinlopen NLG.J.R. Larsen NLVolvo pv 444
132K. Schöttler DE. Wirths DFord taunus 15m
133J. Ruys NLH.J. Stemerdink NLFord taunus 15m
134J.D. Melvin GBE.P. Foden GBSunbeam rapier
135P.H. Treadgold GBP.F. Steiner GBSunbeam rapier
136J. van Nieuwenhuyzen NLH.A.A. v.d. Laan NLSunbeam rapier
137N.J. Prickaertz NLF. Zonneveld NLSunbeam rapier
138J. Ray GBI. Hall GBSunbeam rapier
139D. Rawson GBD. Abrams GBSunbeam rapier
140H.P. Verkamman van Keulen NLJ.J. Fokkens NLVauxhall victor
141P.J. Jetten NLL. van Noordwijk NLVauxhall victor
142H.C. v. Arum NLM.B. v.d. Wetering NLFiat 1400a
143A.F. Lefevre GBD.M. Williams GBHillman minx
144L.J.L. Martin NLA. Pennings NLHillman minx
145H.C.P. Prins NLH. Smits NLOpel rekord
146N.G. Falk SG. Stenton SPeugeot 403
149C. Kalkman NLA.M. van Zijll NLSimca aronde 1300
150J. Martens NLB.H. Eerligh NLFiat 1100 b
151M. Fousek CSJ. Netusil CSSkoda 440
152V. Cizkovsky CSJ. Mansfeld CSSkoda 440
153V. Bobek CSF. Kames CSSkoda 440
154J. Eijkelboom NLA. van Weezel Errens NLPeugeot 203
155J.A. Blomjous NLF.E.J. Gostelie NLDkw f93
156D.R. Milton GBD.R. Milton GBAustin a35
157J. Sprinzel GBMrs. Sheila Sprinzel GBAustin a35
158Mrs. J. Johns GBS. Moore GBAustin a35
160I.D.L. Lewis GBH.A.R. Nash GBStandard 10
161J. Gott GBC. Tooley GBMorris minor
162O. Thrana NL. Samsing NDkw f91
163H. Kreisel NLD. ten Hope NLRenault dauphine
164J.A.J. Heidendahl NLJhr Ir. Hora Siccama NLAlfa romeo giulietta
165C.E. Monteiro NLF. Dumpel NLFiat 1100 tv
166J. HulskerJr. NLJ.C.van Welzen NLFiat 1100 tv
167J. Huggins GBJ.L. Goodwin GBFiat 1100 tv
168H.L. Steunebrink NLD. Deibel NLFiat 1100 tv
169J.H. van Oostendorp NLA. Aarse NLFiat 1100 a
170O. Rosenblatt NLA.W. Elshout NLPeugeot 203
171P. Visser NLH.C. Vaandrager NLSimca aronde
172L. Prinz NLC. Rijke NLSimca grand large
173H.M. de Man NLM. v.d. Lely NLSimca aronde
174L.B. Biesheuvel NLF.M. Pollé NLSimca aronde
175K.S. Barendregt NLH. Verbeek NLSimca aronde
176N.W. Kastner GBJ.S. Etherington GBSimca aronde
177A. Geil DKB. Nielsen DKFord anglia
178A. de Jager NLL. v. Sunder NLVolkswagen
179H.L. Verhaar NLH.R. Haagsman NLVolkswagen
180P. Mourier DKB.U. Ramsing DKVolkswagen
181R. Sjöström SE. Dagrup SVolkswagen
182F. v. Yperen NLDr. Ir. J.Th. Quant NLVw karmann ghia
185J. Bovee NLJ. van Breukelen NLPanhard dyna
186F.P.M. v.d. Meulen NLG.C.H.A. Dereumaux NLPanhard dyna
187C.J. den Ouden NLJ. Butter NLPanhard dyna
188A.G.L. Mollink NLH. Veer NLDkw f93
189J.H. Menten NLH.C. Blok NLDkw f93
190H.J. te Siepe NlP. Seegers NlDkw f93
191H.P. Wynands NLBoekhout NLDkw f93
192A. van Doorn NLA. van Eck NLDkw f93
193C.H.L.H. ten Horn NLB.H.A. Kroese NLDkw f91
194J.C. Flinterman NLW.R. Greeve NLDkw f91
195J.S. de Vries NLJoh. Klijnsma NLDkw f91
196H. Kronegard SJ. Carlquist SSaab 93
197E.A.M. v.d. Ham NLR. Wiedouw NLDkw f93
198Mrs M. Kjerstadius SMrs M. Holm SSaab 93
199C.M. Skogh SR. Skogh SSaab 93
200E. Carlsson SL.O. Olson SSaab 93
201K. Rüdiger DK. Wagner DAwe wartburg
202K. Otto DE. Möller DAwe wartburg
203Mej. D. v.d. Broek d’Obrenan NLMrs. E. Small NLRenault dauphine
204I.A. Langestraat NLB.C. Dresens NLAustin a35
205J.H. Huntbridge GBM.J. Marshall GBAustin a35
206H.C. Hobson GBMiss J. Crossley GBAustin a35
207R.E.C. Brookes GBE.W.H. Brookes GBAustin a35
208W.A. van Gruythuysen NLD.H. Dekker NLAustin a35
209F.P. Grounds GBMrs L.E. Grounds GBMorris minor
210K.D. Fraser GBMrs. M.C. Fraser GBMorris minor
211M.J. Harris GBN. Neill GBMorris minor
212H. Juel Nielsen DKH. Baun Christensen DKMorris minor
213W. Grant Norton GBMrs N. Grant Norton GBMorris minor
214J.A. Walker GBS. Saeger GBMorris minor
215Miss P. Moss GBMrs A. Wisdom GBMorris minor
216L.J.P.M. Hengst NLMevr. M. Hengst Metternich NLMorris minor
218M.S. Berghuis NLM. Berghuis NLGoggomobil
219C.A. Hardebelt NLJ.B. Hardebelt Jr. NLGoggomobil
220D. Renooy NLT.J. Veer NLGoggomobil
221H. Aldenkamp NLJ. van Ulzen NLGoggomobil
222W. van ‘t Hoog NLO.W. Post NLGoggomobil
223J.J.M. de Rooij NLTh.J. van Dijk NLGoggomobil
224Mevr. A.P.M. Vader Vlaanderen NLMevr. M.E. Koks Hillebregt NLGoggomobil
225F.W.G. van Dalsum NLC.A. Hardebelt Jr. NLGoggomobil
226A.J.P. Jetten NLJ. Korte NLGoggomobil
227C.F. Anssems NLE.W. Anssems NLGoggomobil
228F. Bernheim F FCitroën 2cv
229M. Klankenmeier DP. Voll DBmw isetta
230W.G.D. Verzijl NLJ.F. Schieck NLGoggomobil
231D.M. Hooft NLA.C. Dekkers NLMercedes-benz 190sl
232J.L. Rijkers NLC.D. de Visser NLRenault dauphine
233P.G. van Dijken NLMevr. J.E. van Dijken Schouten NLMercedes-benz 220s
234J.F. May GBA.G. Marston GBTriumph tr 3
235P. Mogendorff NLJ. Eerenberg NLMg a
236Dr. S.M.F. Cure GBJ.W. Clark GBAustin hereford
237J.M. van Kemena NLA. Bloemendaal NLRenault
238B.B.A.M. van Genk NLJ. Nollen NLFord taunus 15m
239J.K.C. Bayes GBD.C. Abrams GBHillman minx
240A. Verschoor NLH.S. Hoevenaren NLVolkswagen ghia

UITSLAGEN 1957

 • Overall

 • Rallye klasse

POS.STNR.BestuurderNavigatorAutoTotal

DE ROUTE VAN 1957

 1. Stuttgart
 2. Freiburg
 3. Belfort
 4. Strasbourg
 5. Lindau
 6. Garmisch-Partenkirchen
 7. Berchtesgaden
 8. Zwiesel
 9. Marktredwitz
 10. Schotten
 11. Nürburgring
 12. Eindhoven
 13. Noordwijk

DIT WAS HET JAAR 1957.

NEEM CONTACT OP PALMARES


Een moment geduld a.u.b.
Dit jaar bevat geen uitslag.

1953