HET VERHAAL VAN 2018
Het wordt steeds moeilijker om de laatste dag van de Tulpenrallye in Nederland te organiseren op een manier die voor de deelnemers uitdagend is en voor de regio’s waar wordt gereden niet te veel overlast veroorzaakt. De organisatie heeft dit de afgelopen jaren op verschillende manieren proberen te adresseren, maar uiteindelijk blijft de laatste dag toch in de meeste edities het minst spannend. De organisatie spreekt hier lang over en het is met pijn in het hart dat wordt besloten om Noordwijk te verlaten. De Gemeente Noordwijk en de directie van Grand Hotel “Huis ter Duin” worden hierover tijdig geïnformeerd. De openheid wordt op prijs gesteld maar alle partijen realiseren zich dat een belangrijke traditie in de Nederlandse autosport verloren gaat. “Huis ter Duin” wordt op vrijwel hetzelfde moment geïnformeerd over het feit dat het Nederlands voetbalelftal het hotel niet langer zal gebruiken voor haar trainingskampen.
De organisatie gaat niet over één nacht ijs in het selecteren van een waardig alternatief als finish-hotel. Na het bestuderen van verschillende opties wordt dit gevonden in Hotel Chateau St. Gerlach in Valkenburg. Dit prachtige hotel van de Oostwegel Groep dat niet erg van het drielandenpunt ligt, geeft verschillende mogelijkheden om tot vlak bij de finish een uitdagende rallyroute te rijden. Daarnaast biedt het hotel een prachtige omgeving en infrastructuur voor het finish-programma en verschillende mogelijkheden om de feestelijke prijsuitreiking op uitbundige wijze te vieren. De beide directies van Chateau St. Gerlach en Grand Hotel “Huis ter Duin” kennen elkaar goed en zitten samen aan tafel tijdens de feestelijke prijsuitreiking.
2018 is een jubileum-jaar; de 65e editie. Nadat bij de 50e Tulpenrallye de start in het buitenland werd geïntroduceerd (en daarna niet meer werd verlaten) en de rally bij de 60e editie “andersom” werd verreden van Noordwijk naar de finish bij de Cote d’Azur lukt het de organisatie dit jaar niet echt om weer iets bijzonders te bedenken in de opzet van de route. Het moet “gewoon” een hele goede Tulpenrallye worden; dat lukt.
De Cote d’Azur biedt een mooi toneel voor de start van deze 65e editie. Het Pullman Hotel in Mandelieu-Lanapoule vlak bij Cannes verwelkomt de deelnemers en mede door het mooie weer is de sfeer bijzonder goed. Op de zondag voor de start is er een speciale route uitgezet naar de top van de Col de Turini (waar 5 jaar eerder de 60e editie werd beslist), ’s middags kunnen alle deelnemers aan boord stappen van de prachtige schepen van Waijer Yachts en ’s avonds vindt met bijzonder mooi weer het eerste diner plaats rond het zwembad van het hotel. Deelnemers en officials die 20 jaar hebben deelgenomen aan de Tulpenrallye worden tijdens het diner onderscheiden met een zilveren Tulpenrallye speld.
Op maandag loopt de route voor een groot deel langs de Zuid-Franse kust naar de finish van de eerste dag in Avignon. Van daaruit gaat de route vrij recht omhoog naar het noorden, met stops in Valence aan het einde van dag 2 en Lyon aan het einde van dag 3. Natuurlijk ontbreken de Vogezen niet in de jubileum-editie en komen deze uitgebreid aan bod op dag 4 en 5; er wordt deze keer niet gestopt in Riquewihr en Horbourg-Wihr, maar in Belfort. Dag 5 gaat naar Luxemburg en op dag 6 ervaren alle deelnemers het grote voordeel van de nieuwe finish-locatie. Tot vlak voor de finish zijn er voldoende navigatie-uitdagingen. Het finish-programma op de nieuwe locatie verloopt vlekkeloos. Hoewel er nog voldoende deelnemers en organisatoren zijn die met weemoed terugdenken aan Noordwijk, beleeft de 65e Tulpenrallye een waardige finale in Chateau St. Gerlach in Valkenburg.
De Tulpenrallye ondersteunt dit jaar de Bontius Stichting voor het onderzoek naar stembandkanker op initiatief van Partner Profin Assurantiën en bestuurder van de BN auto Gijs van Lennep is medeverantwoordelijk voor de cheque van 25.000 euro die aan de finish wordt aangeboden. De Proloog wordt voor de rally gehouden bij Athlon in Almere. Ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum wordt het Tulpenrallye Historie portaal gelanceerd, met daarop uitgebreide verslagen van alle edities van de Tulpenrallye en heel veel uniek foto- en video-materiaal. De winnaars van de Tulpenrallye over de jaren heen worden uitgenodigd om de laatste dag van deze 65e Tulpenrallye van Luxemburg naar Valkenburg mee te rijden, en een groot aantal van hen geeft gehoor aan deze uitnodiging.
Tot de belangrijkste deelnemers behoren Rutger Reinders / Wouter Bakker, Leo van Beukering / Hans-Olav de Wolf (winnaars van de Sporting klasse in 2017), Alexander Leurs / Peter van Hoof, Wytze van Leuveren / Rutger Kwant (hun Porsche brandt tijdens de zondagrit naar de Col de Turni helemaal uit, maar zij mogen een vervangende Porsche lenen van George Banken), Giel en Arjan van der Palen, Cor Meulen / Ad van der Werf, Harry Dekker / Maarten Verweij, Mark en Remco Hagenzieker, Robert Koomen / Rutger ter Borg en Harm Lamberigts / Bart den Hartog.
Er staat dit jaar geen maat op Lamberigts / den Hartog. Zij maken met name op dag 3 het verschil en zijn op de laatste dag zelfs helemaal foutloos! Zij winnen deze jubileum-editie met een verschil van meer dan 5 controles; iets wat al een groot aantal jaren niet meer is voorgekomen. Het binnenrijden van de winnende auto in de dinerzaal van Chateau St. Gerlach is duidelijk minder groots dan in “Huis ter duin” en hier moet nog aan gewerkt worden door de organisatie voor volgende edities. Koomen / ter Borg worden tweede, gevolgd door vader en zoon Mark en Remco Hagenzieker.
De strijd in de Sporting klasse is zo spannend dat het aan de finish lang niet duidelijk is wie deze heeft gewonnen. Het is wachten op de details uit de rekenkamer en op basis daarvan blijkt wat later dat broer en zus Boele en Hiske Braaksma deze klasse dit jaar winnen. De ervaren Duitse equipe George Bögershausen / Hans-Werner Müller (zij verschenen in de ’90 er jaren veelvuldig aan de start) winnen de Touring klasse en Hank en Nicole Melse zijn de verdiende winnaars van de Vintage klasse.