HET VERHAAL VAN 2016
Kees Stoel overlijdt in 2015 op 83-jarige leeftijd. Hij heeft zijn taken als wedstrijdleider eerder overgedragen aan Abe van den Brink en als voorzitter aan Frank Pauli, maar blijft tot het laatst actief betrokken bij de organisatie van de Tulpenrallye. Hij is samen met Piet Nortier de man die verantwoordelijk is voor een groot deel van de historie van de Tulpenrallye en was de initiator van de transitie van de Tulpenrallye van een moderne rally met afgesloten klassementsproeven naar één van de meest toonaangevende regelmatigheidsrally’s voor klassieke auto’s in Europa aan het begin van de jaren ‘90.
Steltman Juweliers in Den Haag maakt de organisatie erop attent dat zij de mallen hebben gekocht waar in de jaren ’50 de zilveren molen van is gemaakt die als landenprijs werd uitgereikt bij de Tulpenrallye. Deze bijzondere en waardevolle prijs is ooit zoekgeraakt en de organisatie besluit samen met een aantal sponsors om de prijs opnieuw te laten produceren. De Kees Stoel International Trophy wordt deze editie voor het eerst uitgereikt aan de winnaars van de Nation’s Cup, de moderne versie van de Landentrophy.
Mede op initiatief van drukker SchultenPrint / Rallydrukwerk.nl geeft de organisatie een design-bureau de opdracht om een nieuwe huisstijl te ontwerpen. Hierin spelen een gestileerd veld met gekleurde bollenvelden, een aantal oranje tulpen en een foto van de algemeen winnaar van de vorige editie een belangrijke rol. Het logo wordt opnieuw ontworpen, vanzelfsprekend op basis van de kleuren rood-wit-blauw en oranje, en de naam wordt veranderd van International Historic Tulpenrallye naar Tulpenrallye met daarbij het jaartal en editie-nummer op een duidelijke manier gecommuniceerd. De huisstijl wordt consequent in alle uitingen doorgevoerd.
De Proloog wordt ook dit jaar weer gehouden bij Athlon Car Lease in Almere en nog grootser opgezet. Op het terrein van Athlon wordt tijdens de Proloog ook een korte Tulpenrallye Sprint gehouden. De Linda Foundation van TV-ster Linda de Mol is het goede doel dat dit jaar wordt ondersteund. Frits Wester en Roelof Hemmen krijgen steeds meer ervaring en zijn opnieuw van de partij. De opbrengst voor de Linda Foundation is 37.500 Euro.
De start in Saint Vincent is zo goed bevallen dat daar voor de start van deze 63e editie wordt teruggekeerd. Gran Hotel Billia is opnieuw het HQ Hotel en er wordt nog nauwer met de gemeente samengewerkt. De winkelstraat is helemaal versierd met oranje en rood-wit-blauwe vlaggen wanneer de deelnemers daar voor de start arriveren. De eerste dag loopt de route naar Milaan. Het verkeer is vrij druk in dit deel van Italië en de deelnemers zijn daarmee maar beperkt tevreden. Maar er is een goede reden om deze kant op te gaan. Aan het einde van de dag worden alle equipes verwacht op het F1-circuit van Monza en hier wordt een lap-consistency test verreden. De deelnemers genieten enorm van bekende bochten als Curva Grande en Parabolica. Op dinsdag voert de route van Milaan naar Feldkirch (Montforthaus) in Oostenrijk. Op de hoge bergen in deze route is het weer serieus slecht en krijgen de deelnemers te maken met veel sneeuw en lage temperaturen.
Woensdag kent de rally een flink incident wanner de Zwitserse politie op de route, op een plek waar geen enkel gevaar is, een snelheidscontrole houdt. Ruim 40 equipes worden aangehouden en beboet. Veel equipes moeten hier lang wachten en daarom wordt een deel van de route geneutraliseerd. De deelnemers keren die avond terug in Frankrijk en wordt er overnacht in Horbourg-Wihr. Ook op donderdag wordt er grotendeels in Frankrijk gereden met de finish op deze dag in het Luxemburgse Mondorf-les-Bains. Op basis van de goede ervaringen in 2015 durft de organisatie het aan om weer te rijden in België. Op vrijdagavond zijn de deelnemers in Vaals, waarna zij op zaterdag de laatste dag rijden naar Noordwijk.
Het verkeer in Nederland wordt alsmaar drukker en dat maakt het steeds moeilijker om met een karavaan van veel meer dan 200 klassieke rally auto’s een hele dag door Nederland te rijden. Als het dan ook nog mooi weer is, dan worden de uitdagingen nog groter. De organisatie probeert ieder jaar weer nieuwe zaken te bedenken om deze laatste dag ook interessant te houden voor de deelnemers. Naast een paar uitdagende navigatie-trajecten in de wat stillere regio’s, en een flink aantal testen over afgesloten terreinen in Nederland (ook dit jaar weer op het militaire oefenterrein OTCRij in Boxtel) wordt er besloten om samen te werken met een aantal gemeentes (Bergeijk, Schoonhoven) om daar de rally-karavaan te ontvangen en het evenement zo dichter bij het publiek te brengen. Deze evenementen zijn weliswaar leuk voor de deelnemers, maar het blijft toch een compromis in vergelijking met de uitdagende navigatie-trajecten die in het buitenland kunnen worden gereden. In Noordwijk rijden de deelnemers de Tulpenrallye Sprint en daarna naar de finish bij Grand Hotel “Huis ter Duin”.
De organisatie is niet geheel tevreden over deze editie van de Tulpenrallye. Een aantal trajecten op de vrijdag zijn te moeilijk, de tijdschema’s zijn (mede daardoor) niet altijd te halen, er zijn te veel snelheidsovertredingen op de openbare weg en ook de logistiek in de rally verloopt niet altijd vlekkeloos. In een lange evaluatievergadering in Huizen wordt een aantal maatregelen afgesproken voor de komende edities: betere controles van de routes vooraf, meer snelheidscontroles en het beperken van het aantal deelnemers tot maximaal 200 equipes.
Tot de belangrijkste deelnemers behoren Susanne en Bart Tonino, Wytze van Leuveren / Rutger Kwant, Olaf Pothoven / Pieter van Leusden, Koen Bender / Willen van Leeuwen, Cees de Jong / Jaap Verplanken, Harry Dekker / Maarten Verweij, Mark en Remco Hagenzieker, Paul Zweers / Arjan ven der Palen, Rinus Sinke / Bart den Hartog en Alexander Leurs / Peter van Hoof.
Leurs en Van Hoof maken uiteindelijk op de uitdagende vijfde dag het verschil en leggen hier de basis voor hun tweede overwinning van de Tulpenrallye. Zij finishen in Noordwijk met minder dan 1 controle verschil op Sinke / den Hartog die tweede worden. De Opel Ascona, die inmiddels oranje is geworden, rijdt volgens traditie de Pickézaal in van Grand Hotel “Huis ter Duin” en daar ontvangen de winnaars uit handen van presentator Bas van Werven de Coupe Rallye des Tulipes.
Leo van Beukering en Hans-Olav de Wolf winnen met miniem verschil na een zeer spannende strijd de Sporting klasse en vader en dochter Onno en Hilde den Boer de Touring klasse. Marcel en Alfons Geurts winnen opnieuw de Vintage klasse.