HET VERHAAL VAN 2013
De organisatie wil graag net zoals in 2003 bij de 50e editie opnieuw een mooie editie met een aantal nieuwe ingrediënten neerzetten. Toen werd er voor het eerst in het buitenland gestart (Aix-les-Bains), maar dat was zo’n groot succes dat dit concept niet beperkt is gebleven tot de 50e jubileumeditie maar in de jaren daarna met veel succes verder is uitgebreid. Het Comité dat de Tulpenrallye bestuurt heeft een lange vergadering in het Bergpaviljoen in Amersfoort en besluit uiteindelijk voor een drastisch ander concept. Na 19 edities van de International Historic Tulpenrallye met de finish in Noordwijk, zal de 2024-editie niet in Noordwijk finishen maar in het buitenland. De start vindt wel in Noordwijk plaats (dat is al 10 jaar niet meer gebeurd), maar de finish wordt gepland op één van de meest markante plaatsen in het land waar de Tulpenrallye de meeste kilometers heeft afgelegd: de Cote d’Azur. Het 5-sterren hotel Palais de la Mediterranée aan de Boulevard des Anglais in Nice wordt geboekt voor de finish en de feestelijke prijsuitreiking.
Frank Pauli wordt de nieuwe voorzitter van het organisatie-comité en de Stichting Tulpenrallye. Frank maakt al 27 jaar deel uit van de organisatie en heeft zicht vooral beziggehouden met de communicatie en de commercie van het evenement. Hij neemt deze rol over van Abe van den Brink, die deel uit blijft maken van de organisatie en de wedstrijdleider van de Tulpenrallye blijft.
Het organiseren van deze opmerkelijke route levert nog een flink aantal uitdagingen op, maar uiteindelijk worden deze allemaal overwonnen. De ruim 225 (!) deelnemende equipes (de inschrijving is weer direct vol), verzamelen zich deze keer op de zaterdag in Noordwijk en rijden die dag een Proloog, vanaf de start bij de Tulpenrallye Sprint op de boulevard in Noordwijk, waarin onder andere ook een test is opgenomen bij Slotemaker’s slipschool op het Circuit van Zandvoort. Op deze dag wordt ook de PartnerRallye verreden, voor gasten van de sponsors, met een mooie route door de kop van Noord-Holland (waar op dat moment meer tulpen bloeien dan in de bollenstreek).
Op zaterdagavond is een jubileum-diner in de Pickézaal van Grand Hotel “Huis ter Duin”, waar belangrijke deelnemers uit de historie van de Tulpenrallye, zoals Graaf Hugo van Zuylen van Nijevelt, Bert Dolk en Renger Guliker, hun verhaal vertellen. 740 mensen zijn aanwezig bij het diner. Het feest wordt compleet die avond wanneer Johnny and the Gangster of Love met hun Cadillac de zalen van “Huis ter Duin” binnen rijden en een spetterend optreden verzorgen.
Op zondagmorgen vroeg (07:01 uur) vindt de start plaats en wacht een lange route voor die dag met een flink traject over de snelwegen in Nederland. Bij Breda wordt de snelweg verlaten en beginnen de navigatie-trajecten. Via een lunch in de buurt van Genk zijn de deelnemers dan ’s avonds al in Mondorf-les-Bains in Luxemburg. Op maandag rijden de deelnemers naar Horbourg-Wihr in de Franse Vogezen en dinsdagavond is het diner in Bourg-en-Bresse waar de traditionele Bresse kip wordt geserveerd in een grote tent op het terrein van de Rugby-club.
De route op de dinsdag is de langste in deze editie; de deelnemers zitten ruim 11 uur in de auto. Voor de deelnemers in de Expert klasse is dat nog wat langer, want zij rijden deze dag ook de avondetappe. Woensdag voert de route naar Grenoble. Het uitzetten van de route voor donderdag en vrijdag is een behoorlijke uitdaging. Een prachtig rally-gebied, de mooie Route Napoleon maar vrijwel geen hotels. Na het bestuderen van verschillende opties wordt ervoor gekozen om op donderdag een zeer mooie route te rijden die grotendeels langs de Route Napoleon en door een aantal ski-gebieden loopt. De Crêt de Chatillon (1699 meter) is het hoogste punt van deze Tulpenrallye en aan het einde van deze dag kunnen de deelnemers de Middellandse Zee al zien vanuit de auto. De finish is die avond in de Franse tech regio in Sophia-Antipolis. Dit ligt hemelsbreed vrij dicht bij de finish in Nice.
Maar op vrijdag wordt nog een zeer mooie route gereden. Deze brengt de deelnemers op één van de meest karakteristieke rally-locaties in Europa. De top van de Col de Turini (1674 meter), waar de “nacht van de lange messen” wordt gereden tijdens de Monte Carlo Rally. Voor de Expert deelnemers is boven op de Col de Turini een uitdagende regelmatigheidsproef uitgezet, waar het klassement uiteindelijk zal worden beslist. Na de lunch rijden de deelnemers dan de Col de Turini af om vervolgens in Monaco over de route van het Formule-1 stratencircuit te rijden. Van hieruit rijden zij naar Nice, waar op de boulevard langs de Mediterranée de finish is georganiseerd. Er is dan eerst een feest in Lido Plage op het strand en daarna kleden de deelnemers zich om voor de feestelijke prijsuitreiking in het Palais de la Mediterranée. Voor het hotel staat een grote truck uit Nederland met daarin de avondkleding van alle gasten omdat de meeste deelnemers deze niet in de rally-auto kunnen vervoeren.
Tot de belangrijkste deelnemers behoren Robert Verweij / Maarten Verweij, Maarten van Lith / Peter van Hoof, Renger Guliker / Pim ’t Hart, Michel Perridon / Maurits Verhoeff, Susanne en Bart Tonino, Rinus Sinke / Bart den Hartog, Harm Lamberigts / Peter Rovers, Paul Zweers / Arjan van der Palen, Leo Vrijland / Bas de Rijk en Koen Bender / Willem van Leeuwen.
De strijd om de Coupe Rallye des Tulipes is dit jaar bijzonder spannend. Op donderdagavond liggen Vrijland / de Rijk aan de leiding, maar het verschil met Bender / van Leeuwen is minder dan 1 controle. Vrijland / de Rijk missen een controle in de laatste etappe op vrijdag, en dan moet de regelmatigheidsproef op de Col de Turini de beslissing brengen. Het gemiddelde staat op 40 km/u en het is behoorlijk mistig. De kabel van de afstandsmeter in de MG van Koen Bender begeeft het tijdens die test en zij rijden zonder het gebruik van die meter verder. Uiteindelijk is dat voldoende om de overwinning niet meer uit handen te geven.
De equipe Koen Bender en Willem van Leeuwen in een MG A Twincam uit 1959 winnen de 60e editie van de Tulpenrallye. De allereerste overwinning van een MG in de Tulpenrallye! Leo Vrijland / Bas de Rijk (2e) maar ook Paul Zweers / Arjan ven der Palen (3e) volgen op minder dan één controle. De sportklasse wordt verrassend gewonnen door Jerry en Anita Perquin. Michiel Hehenkamp en Ron Nakken leveren een heel bijzondere prestatie door met de Vintage Bentley de Touring klasse te winnen. Marcel Geurts en Alfons Geurts winnen op zeer overtuigende wijze de Vintage klasse.
’s Avonds tijdens het galadiner in het Palais de la Méditerranée worden de prijswinnaars van de verschillende klassen bekend gemaakt en gehuldigd. De traditie van “Huis ter Duin” wordt ook aan de finish in Nice gehandhaafd. De winnende auto van Bender / van Leeuwen komt ook de dinerzaal binnen. Op last van de brandweer in Nice, mag de auto niet zelf rijden maar alleen worden geduwd. Zo wordt een mooi avontuur beëindigd. De deelnemers hebben genoten, maar laten ook weten bij de volgende editie weer graag in Noordwijk te finishen.