HET VERHAAL VAN 2010
De stop in Vichy is in 2009 zo goed bevallen, dat de organisatie besluit om daar in 2010 de start te organiseren. In de stad van he bekende bronwater biedt het Aletti Palace Hotel aan het Parc des Sources in het centrum van de stad, met daarin het oudste operagebouw van Frankrijk, een mooie accommodatie voor de start. Het feit dat in het weekend een lokaal festival wordt gehouden waarbij alle bezoekers in traditionele kleding de straat op gaan, draagt extra bij aan de ambiance.
De mooie routes in de Ardèche worden opnieuw in het programma opgenomen met de stop na de eerste dag in Vals-les-Bains. Van daaruit gaat de route weer wat terug naar de bergen aan de oostgrens van Frankrijk en zijn de deelnemers aan het einde van de dag in Aix-les-Bains. Woensdag wordt er grotendeels in de Jura gereden, met een overnachting in Murten in Zwitserland net over de Franse grens. Pont-a-Mousson, waar ook in 2009 is gestopt, keert ook weer terug zodat de vierde dag grotendeels in de Vogezen kan worden verreden. Om zo lang mogelijk in het buitenland te kunnen blijven rijden en de uitdagingen met ontheffingen in de Belgische Ardennen te kunnen vermijden wordt voor vrijdagavond het zuiden van Brussel als HQ-locatie gekozen. Zaterdag wordt de laatste etappe naar Noordwijk verreden, met een mooie route door het noorden van België en Brabant.
De organisatie ondersteunt ook bij deze editie ook weer het goede werk van de Stichting Kinderen Kankervrij KiKa. De BN auto wordt dit jaar bestuurt door RTL presentator Marcel Maijer die al sinds een aantal jaren het TV-programma dat door RTL wordt gemaakt over de Tulpenrallye presenteert. Maijer krijgt daarom bij deze editie hulp van mede-presentator Wouter Karssen.
De organisatie is ieder jaar samen met de Gemeente Noordwijk op zoek naar activiteiten die een bezoek aan de traditionele finish van de Tulpenrallye in het dorp voor het publiek nog interessanter maken. Zo wordt samen met de DVSCC (Dutch Vintage en Sports Car Club) de Sprint op de boulevard in Noordwijk bedacht. De boulevard wordt hiervoor helemaal afgesloten, en de deelnemende equipes krijgen de opdracht om vanuit een staande start tweemaal tweehonderd meter te sprinten over de boulevard. Halverwege het traject moet een stop-a-cheval worden gemaakt. De sprint telt niet mee voor het algemeen klassement van de Tulpenrallye, maar kent per klasse wel extra prijzen. Het evenement trekt bijzonder veel bezoekers naar de boulevard, vlak voor de finish van de Tulpenrallye.
Tot de belangrijkste deelnemers behoren Rutger Reinders / Erwin Berkhof, Jan Ebus / Jan Berkhof, Michel Perridon / Pieter van Kruijsdijk, de Belgen Eric van Sande / Björn van Overschelde, Ruud Strooper / Ingeborg Guliker, Rinus Sinke / Bart den Hartog en de Britten Paul Wignall / Mark Appleton
Renger Guliker doet voor de 30ste keer aan een Tulpenrallye en Dries Jetten ontvangt aan de finish de prijs voor de oudste deelnemer (1936). Hij finisht op een 30e plaats in de Expert klasse, samen met oud Tulpenrallye-uitzetter Hans Brinkman als navigator.
Deze editie wordt aan de finish op 8 mei zelfs door enkele oude rotten de zwaarste Tulp sinds tijden genoemd. Ongekend heftige weersomstandigheden zoals bijna onophoudelijke regen, kou, wind, hagel en sneeuw teisteren het klassieke rallyveld. Hulde aan alle volhardende deelnemers, in het bijzonder aan de vaak open rijdende Vintage-klassers, die onverwacht in een winterse rally terecht komen. Materiaal en deelnemers worden dus zwaar op de proef gesteld. Het aantal uitvallers is mede daarom wat groter dan andere jaren. Jan Tinga laat nog een extra truck naar Brussel komen om de uitgevallen auto’s op te kunnen halen.
Maar laat niemand denken dat deze editie van de Tulpenrallye daardoor minder geslaagd is. De spirit blijft goed en tijdens het afsluitende feest zijn de meningen zoals altijd positief en enthousiast.
Het internationale karakter van “de Tulp” is dit jaar dik onderstreept doordat niet-Nederlandse equipes de klassen Expert en Touring winnen. Het eindklassement van de Nations Cup spreekt ook boekdelen: de teams UK-1 en Belgium staan op plaatsen 1 en 2, Netherlands-2 werd derde. Paul Wignall en Mark Appleton (net vóór de 2009-winnaars Rinus Sinke en Bart den Hartog) noemen dit de best georganiseerde klassieke rally.
In de Sporting-klasse halen Mark Hagenzieker en zoon Remco de overwinning. Vlaamse rookies Jurgen Anthoni en An Poelmans winnen de Tourklasse en de Vintageklasse komt op naam van Michiel Hehenkamp en Ron Nakken.