HET VERHAAL VAN 2006
Dat de Tulpenrallye in het buitenland start is geen discussie meer. Dit jaar wordt Villefranche-sur-Saône geselecteerd als start-locatie. Langs de Route-du-Soleil en daarmee goed bereikbaar vanuit Nederland over de snelweg. Ook nu halen een aantal deelnemers helaas de start niet en vallen zij op weg daarnaartoe al uit. 152 equipes melden zich in het start-hotel. De organisatie realiseert zich dat sponsoring steeds belangrijker wordt, en organiseert op de start-locatie voor het eerst een diner met de sponsors van het evenement. Naast de reguliere sponsors krijgen de hoofd-sponsors of Partners nog wat meer aandacht. Bij deze editie zijn dat IT dienstverlener Atos Origin en F. van Lanschot Bankiers.
Atos Origin heeft als Partner van de Tulpenrallye een nieuw systeem ontwikkeld voor het elektronisch registreren van de doorkomst van de deelnemers langs de route en het uitrekenen en publiceren van de stand gedurende de rally. De deelnemers krijgen hiervoor controlekaarten waarin een chip is opgenomen. Bij de controles langs de route wordt hierop elektronisch de doorkomsttijd opgeslagen. Aan het einde van de dag worden deze dan ingelezen in de computer, waarna het klassement snel wordt opgemaakt. Het systeem beleeft tijdens de Tulpenrallye haar debuut in een internationale rally en is veelbelovend.
De route op de eerste dag voert van Vileranche-sur-Saône door het Central Massif naar St. Flour. Met 440 km is dit direct de langste dag. Het weer speelt de deelnemers behoorlijk parten. Het heeft de hele nacht hard geregend, op de eerste regelmatigheidsproef is er behoorlijk veel mist en later op de dag rijden de equipes door een enorme hagelbui met hagel zo groot als kleine stenen. De tweede dag loopt de route via het ski-gebied op de Col de Peyrol (1400 meter), maar deze moet ’s morgens worden verlegd omdat er ’s nachts bijzonder veel sneeuw is gevallen. Daarom komt een groot aantal deelnemers heel vroeg bij de lunch-locatie, maar het personeel daarvan weet dit allemaal in goede banen te leiden. Die avond arriveren de deelnemers in Limoges en van daaruit rijden zij op woensdag meer naar het westen van Frankrijk, naar Blois. Hier wordt ‘s avonds gedineerd in het prachtige kasteel midden in deze stad. Op donderdag gaat de route langs de westkant van Parijs (nog niet vaak gebeurd in de Tulpenrallye), naar Beauvais. Vrijdag wordt er in noordelijke richting gereden en bereiken de deelnemers via een lunch en regelmatigheidsproef op het snelle circuit van Croix-en-Ternois ’s avonds de finish in het Belgische Gent. De route van de laatste dag is grotendeels uitgezet in Zeeuws-Vlaanderen, inclusief een regelmatigheidsetappe met een bijzonder reglement.
Tot de belangrijkste kanshebbers behoren Eddy van den Hoorn / René Smeets, Bert Dolk / Erwin Berkhof, Ruud Strooper / Ingeborg Guliker, Jos Lommerse / Marleen Hendrikse, Harm Lamberigts / Arthur Denzler en Bart ter Borg / Rutger ter Borg. Gedurende de week ontwikkelt zich een bijzonder spannende strijd, waarbij met name de eerste dagen van de rally het meest uitdagend zijn. Eddy van den Hoorn / Renée Smeets moeten opgeven met een gebroken dynamo ophanging. Dolk en Berkhof bouwen gedurende de week gestaag aan hun leidende positie en op vrijdagavond lijken zij al behoorlijk zeker van de overwinning. Dat verandert op zaterdag wanneer zij in Zeeland stil komen te staan en het voor hen compleet onduidelijk is wat er met de Alfa aan de hand is. Gelukkig arriveert na 13 minuten de service-equipe van de organisatie en krijgen zij de auto weer aan de praat.
Bert Dolk en Erwin Berkhof schrijven zo de 53e Tulpenrallye op hun naam. Zij hebben hiermee een unieke prestatie geleverd door de rally driemaal op rij te winnen. Bert Dolk is nu de enige deelnemer die de Tulpenrallye vijfmaal heeft gewonnen. Hij won eerder in 1973 een moderne versie en later nog een klassieke editie samen met de Belg Robert Rorife. Het duo Dolk en Berkhof heeft de hele week een spannende strijd geleverd met de equipes Jos Lommerse / Marleen Hendrikse en Ruud Strooper / Ingeborg Guliker, die uiteindelijk tweede en derde zijn geworden. Het verschil tussen deze drie equipes is gedurende de week waarin de rally is verreden nooit veel groter geweest dan 100 strafseconden. Het duo Ans Berkelaar / Huib Berkelaar is de winnaar geworden van de toerklasse.