HET VERHAAL VAN 2004
Uitzetters Hans Brinkman en André Jetten hadden voor de start van de jubileum-editie in 2003 aangegeven dat zij een punt zouden zetten achter hun activiteiten. Het comité dat de Tulpenrallye organiseert ziet zich daarmee geconfronteerd met een nieuwe uitdaging. Na 10 bijzonder succesvolle edities van de International Historic Tulpenrallye en een grote populariteit van het evenement bij de deelnemers moet de zoektocht naar een nieuwe uitzetter worden gestart. Dat is geen eenvoudige opgave. Het aantal beschikbare en ervaren uitzetters is beperkt en een geschikte kandidaat kan niet snel worden gevonden. Een gesprek met de winnaars van de Tulpenrallye in 2000, Adrie Brugmans en Jaap Daamen, biedt voldoende aanknopingspunten. Zij hebben ervaring met het uitzetten van regelmatigheidsritten, maar hebben nog nooit een grote meerdaagse rally uitgezet. Het comité is onder de indruk van de ideeën van het duo en de nauwkeurigheid waarmee zij zich voorbereiden en besluit daarom met hen in zee te gaan, onder de afspraak dat het comité beschikbaar is om hen te ondersteunen en bij te staan waar nodig.
Het starten in het buitenland is de deelnemers en de organisatie in de voorgaande editie bijzonder goed bevallen en krijgt daarom een vervolg. In het weekend van 8 en 9 mei wordt Beaune, in het hart van de Beaujolaisstreek van Frankrijk, ingenomen door een invasie van klassieke auto’s. Een aantal grote trailers wordt ingezet voor het vervoer van de deelnemende auto’s, alhoewel het merendeel van de equipes er toch voor kiest om de auto zelf naar de start te rijden. Helaas lukt dat in een aantal gevallen niet en kunnen sommige equipes de start niet bereiken. Zoals Poen en Rogier Buijs die hun Ferrari 330GT uit 1965 in de regen op de Franse snelweg crashen en als gevolg van de zware beschadigingen aan de voor- en achterkant van de auto niet meer kunnen starten.
Uiteindelijk verzamelen 189 equipes zich op zondag 9 mei in Beaune in het Mercure Hotel voor de documentencontrole en daarna voor de cocktailparty in het prachtige Bastion Médieval, gebouwd in de 17e eeuw, in het centrum van Beaune.
Vanuit Beaune is voor de eerste dag een uitdagende route uitgezet door de Jura waarbij de deelnemers ’s avonds weer in Beaune terugkomen. Op zondag is de route voor de laatste keer gecontroleerd, maar ’s nachts valt er 20 cm sneeuw. Een deel van de route is onbegaanbaar en moet worden aangepast. Op dinsdag is de route naar Epinal en ook van daaruit wordt een lus gereden. Op woensdag rijden de deelnemers alle grote Tulpenrallye cols in de Vogezen en komen zij ’s avonds weer terug in Epinal. Het hotel kan op dinsdag niet alle deelnemers tijdig van een diner voorzien, maar laat op woensdag zien dat zij de zaken wel voor elkaar hebben.
Via Champagne-stad Epernay, waar de ontvangst wordt verzorgd door sponsor Moët & Chandon en waar op donderdag wordt overnacht, voert de route naar Ieper. Rondom deze bekende rally-stad worden een aantal uitdagende trajecten over de routes van de klassementsproeven (“Kemmelberg” en “Dikkebus”) uit de gelijknamige rally verreden en worden de equipes vrijdagavond ontvangen in de Lakenhal. Zaterdag gaat de route via Zeeland naar de finish in Noordwijk. Op weg naar de laatste controle bij Duinrell staat in het routeboek sportpark “de Kooltuin” aangegeven. Dat blijkt in werkelijkheid de militaire vliegbasis Valkenburg te zijn, waar een regelmatigheidstraject van 9 km is uitgezet. Zo blijft het tot de finish bijzonder spannend.
Tot de belangrijkste deelnemers behoren Bert Dolk / Erwin Berkhof, Cock Goedegebuur / Robert Rorife, Eddy van den Hoorn / René Smeets, Hans van Beek / Gerard Heimerikx, Jan Ebus / Jan Berkhof, Karel Westerman / Martin Roosenboom en Renger Guliker / Pim ’t Hart.
Bert Dolk wint de Tulpenrallye voor de derde keer. Hij wordt genavigeerd door Erwin Berkhof, die pas 21 jaar is.
De organisatie kijkt terug op een bijzonder geslaagd evenement. De nieuwe uitzetters, hebben een heel fraaie en uitdagende route uitgezet en mede door het mooie weer is de sfeer gedurende het evenement uitstekend. De nieuwe puntentelling blijkt zeer goed te werken en heeft de strijd tot op de allerlaatste dag bijzonder spannend gehouden.