HET VERHAAL VAN 1999
In het najaar van 1998 overlijdt Maurice Gatsonides, de grondlegger van de Tulpenrallye. Vanzelfsprekend was “Maus” in de eerste jaren actief als deelnemer aan de Tulpenrallye, maar ook in de meer recente historische edities van de Tulpenrallye verscheen hij met veel enthousiasme aan de start. Hij vertelde graag over de auto’s die hij zelf had ontworpen en sprak bij de finish graag over zijn echtgenote die hij dan omschreef als de winnares van de Coupe des Dames.
50 Jaar Tulpenrallye! De organisatie besluit om in 1999 uitgebreid aandacht te besteden aan het feit dat het precies 50 jaar geleden is dat de Tulpenrallye voor het eerst werd georganiseerd. Het Nationaal Bureau voor Toerisme en de Keukenhof delen deze ambitie en besluiten om de bijzondere editie te sponsoren. In Berlijn wordt na de start op de vierde dag van de rally een bijeenkomst georganiseerd voor Duitse journalisten om Nederland en de Keukenhof als toeristenbestemming verder te promoten.
De organisatie publiceert het boek 50 Jaar Tulpenrallye, dat wordt samengesteld door Jan de Beus, Klaas Kornaat en Frank Pauli. Het boek wordt aan de finish aan alle deelnemers aangeboden en daarna met succes verkocht via de boekhandel.
In overleg wordt besloten om ook de route heel bijzonder te laten zijn, en een route heen en terug vanuit Noordwijk naar Berlijn uit te zetten. De route is met 2300 km behoorlijk lang en als gevolg daarvan wordt de rally weer een dag langer en wordt er dit jaar al op maandag vanuit Noordwijk gestart. Via Barneveld, een eerste stop in Münster en een tweede in het Oost-Duitse Arolsen wordt op woensdag onder meer via “checkpoint Charly” het centrum van Berlijn bereikt. Alle deelnemers overnachten in het Forum Hotel en het diner wordt geserveerd op grote hoogte in de “Fernsehturm” van Berlijn. Via het Holländisches Viertel in Potsdamm rijden de deelnemers op donderdag naar Winterberg. Hier komen zij behoorlijk in de sneeuw terecht, evenals op de heenweg op woensdag, waarna zij op vrijdag naar Vaals in Nederland rijden. Via de Keukenhof in Lisse bereiken de deelnemers op zaterdag Noordwijk.
De deelnemers vinden de route heen en weer naar Berlijn een flinke uitdaging. Oost-Duitsland is op dat moment nog niet zo lang open en de kwaliteit van de wegen is een flinke beproeving voor de deelnemende auto’s. Ook de kwaliteit van de hotels en de maaltijden is anders dan de deelnemers gewend zijn bij de Tulpenrallye, maar het avontuur onderweg en de enthousiaste ontvangst in Berlijn en aan de finish in Noordwijk maken veel goed.
De belangrijkste kanshebbers zijn Bert Dolk (winnaar in 1973), Renger Guliker (winnaar in 1983), Hilmar Andersen (winnaar in 1994), Dries Jetten, Eric Leerdam, Aernout Lindner, Bart Rietbergen, Don van der Vaart, Linus Verhoeks en Karel Westerman. Opnieuw veel buitenlandse deelnemers aan de start met Horst Deumel (D), Mike Cornwell (GB), Frans Zapfe (D) en de Brit Neil Wilson die met ex-WK rijder John Buffum (USA) aan de start verschijnt.
De Duitsers Horst Deumel en Wili Potjans met BMW winnen deze bijzondere Duitse editie van de Tulpenrallye en worden tijdens het slotfeest in Grand Hotel “”Huis ter Duin” uitgebreid gehuldigd.
Voor het eerst wordt dit jaar de vintage klasse geopend voor deelnemers met auto’s van voor WO II. Een aantal zeer fraaie Bentley’s en ook de door Maus Gatsonides geconstrueerde Mercury Kwik-1 uit 1938 van Bert Kersten verschijnen hierin aan de start.