HET VERHAAL VAN 1994
De inventieve organisatoren van de AMAC besluiten de rally verder te veranderen. Het Europees FIA kampioenschap komt onvoldoende van de grond en trekt te weinig deelnemers, terwijl verder het organiseren van klassementsproeven voor snelheidswedstrijden, zelfs met oude auto’s, in Nederland een moeilijke zaak blijft. Er wordt besloten om een rally te gaan organiseren die de oorspronkelijke Tulpenrallye’s uit de jaren vijftig en vooral zestig zo dicht mogelijk benadert. Op initiatief van VVV Noordwijk-directeur Hans Broekmeulen wordt er tevens besloten om terug te keren naar de roots van de rally: Noordwijk. De medewerking in deze gemeente is bijzonder groot en het Grand Hotel ‘Huis ter Duin’, inmiddels na een grote brand ingrijpend verbouwd, zal opnieuw dienst doen als locatie voor de start en de finish van de rally. De rally wordt nu verreden op basis van de reglementen van de Federation Internationale des Véhicules Anciennes FIVA. De rally bestaat uit lange wegtrajecten op basis van verschillende kaartlees-systemen die met een vooraf vastgestelde gemiddelde snelheid moeten worden afgelegd. Onderweg zijn diverse route- en tijdcontroles opgenomen en het niet, te laat of te vroeg hiervan aandoen levert strafpunten op. Verder zijn er enige proeven in de rally opgenomen. Er zijn opnieuw twee klassen. De sportklasse (101 deelnemers) rijdt een langere route, en een nacht-traject in België. De toerklasse (57 deelnemers) rijdt een iets eenvoudigere route. De rally staat open voor auto’s die zijn gebouwd voor 1972.
Het concept slaat bijzonder aan en trekt direct meer dan 150 deelnemers. Greta Molander, inmiddels meer dan 80 jaar, keert terug aan de start nadat zij in de jaren vijftig de Coupe des Dames had gewonnen. Een andere bekende is Maus Gatsonides, nu 83 jaar, samen met André Jetten in een Citroën ID 19. Ook Dries Jetten is van de partij, samen met zoon Piet in een Ferrari 250 GTE. Nick Porter en Andrew Bodman, eerder dit jaar winnaars van de Monte Carlo Challenge, zijn ook van de partij evenals Collin Francis en Mike Cornwell met de fraaie Porsche 356 en de Denen Hilmar Andersen en Henning Friborg met Volvo. Eddy van den Hoorn start opnieuw met de Volvo, terwijl Renger Guliker aan de start staat met een Fiat 16005. Tot de oudste auto’s behoren de Lagonda M4.5 uit 1934 van Macko Laqueur en de Alvis 4.3 uit 1939 van Bob Meijer. Dutch Healey Competition schrijft twintig Austin Healey’s in, terwijl de Porsche 356 Club met drie auto’s aan de start verschijnt.
Op donderdagmorgen vertrekken de deelnemers uit Noordwijk. Via een route-controle bij Duinrell, van oud Tulpenrallye winnaar graaf Hugo van Zuylen van Nijevelt, wordt koers gezet richting België. Het belangrijkste rally-terrein van die dag ligt in België, waarna de deelnemers in Spa arriveren voor een ontvangst door de burgemeester. Op vrijdag is een lange route uitgezet door de Ardennen, inclusief een traject op het Circuit van Spa-Francorchamps, en het noorden van Frankrijk. Het weer is bijzonder slecht en de equipes hebben te kampen met regen, sneeuw, mist en hagel. Aan het begin van de avond keren de equipes terug in Spa, waarna er voor de sportklasse nog een enerverende nacht-etappe volgt. Deze gaat over 250 km die in vijf uur moeten worden afgelegd; de route ligt met name in Luxemburg. Slechts enkele equipes weten hier met nul strafpunten aan de finish te komen, waaronder Leerdam-Gordijn (Ford Lotus Cortina MKI-1965). Op zaterdag rijden de deelnemers dan via een lunch bij het Autotron in Rosmalen terug naar Noordwijk waar zij in de loop van de middag finishen.
De rally levert een spannende strijd op. De Denen Andersen en Friborg zijn de hele rally vooraan in het klassement te vinden en winnen uiteindelijk de rally. Zij worden gevolgd door Eric Leerdam-Hans Gordijn op 24 seconden, en vader en zoon Bart en Timo Rietbergen op 27 seconden. De toerklasse wordt op overtuigende wijze gewonnen door Dries en Piet Jetten. Zij weten in de eerste vijf secties geheel zonder strafpunten te blijven en lopen slechts 31 strafseconden op in het laatste traject. De prijsuitreiking vindt voor het eerst sinds lange tijd weer plaats in ‘Huis ter Duin’ en is een groot succes. De organisatie kan terugkijken op een bijzonder geslaagd evenement en is vast van plan om volgend jaar op deze ingeslagen weg door te gaan.