HET VERHAAL VAN 1992
De organisatie bouwt het in 1992 gestarte historische concept verder uit en weet zich deze keer wel gesteund door de Europese status. De Tulpenrallye telt dit jaar namelijk mee voor de F.I.A. Historic Rally Trophy. Voor het eerst sinds 1978 telt het evenement weer mee voor een officieel Europees kampioenschap. Alleen de wedstrijdklasse strijdt voor de Trophy. Deelnemers (38 equipes hebben zich ingeschreven) moeten in het bezit zijn van een Internationale licentie, de auto’s moeten voldoen aan diverse veiligheidsvoorschriften, zoals een rolkooi en moeten voor 1966 zijn gebouwd. Deze wedstrijd wordt opnieuw verreden over afgesloten klassementsproeven. Dezelfde proeven worden door de regelmatigheidsklasse (24 deelnemers) gebruikt als regelmatigheidstraject waarop zoveel mogelijk met dezelfde gemiddelde snelheid moet worden gereden. Onderweg wordt dit op diverse plaatsen gecontroleerd door middel van geheime tijdcontroles.
Peter van Merksteijn en Hans van Beek staan aan de start om de titel van vorig jaar te verdedigen, en moeten het onder meer opnemen tegen de Porsches van vader en zoon Schildkamp, Blok-Smeets en Ellermann-Moormann. Mike Cornwell en Keith Ferry starten in een Porsche 356. Ook het Porsche Classic Team uit Zweden, dit jaar op jacht naar de FIA Trophy, zet drie Porsches in. Paul Maaskant start opnieuw in de Ford Shelby Mustang van Cars of Yester Year, ditmaal genavigeerd door Sylvia Huisman. Andere Nederlandse inschrijvingen zijn Eddy van den Hoorn (samen met René Smeets), in 1991 nog winnaar van de nationale klasse in de Tulpenrallye, en de gebroeders Van Thiel die dit jaar ook op jacht zijn naar de Europese titel. Rosemary Smith won in 1965 de Coupe des Dames in de Tulpenrallye. Dit jaar start zij samen met Pauline Gullick in een Sunbeam Tiger uit 1964.
De route dit jaar is 550 kilometer lang, met daarin opgenomen dertien klassementsproeven (met een lengte van 100 km). Op donderdag wordt er al gekeurd in Barneveld. Op vrijdag zijn er proeven uitgezet in Nijkerk, Flevohof (2x), Doornspijk (bekend uit Tulpenrallye’s in de jaren ‘70) en Putten. De route op zaterdag bestaat uit proeven in Barneveld, Wijk bij Duurstede, Druten, Beneden-Leeuwen en Beuningen.
Bij de keuring op donderdag ontstaat er het nodige tumult wanneer de door de FIA afgevaardigde technische controleurs constateren dat de drie Zweedse Porsches niet voldoen aan de Annex K. De rolkooien hebben teveel bevestigingspunten en de buizen voor de deuren zijn ook niet voorzien in het reglement. Deze kooien zijn weliswaar veiliger, maar niet conform de richtlijnen en ook in strijd met de historie want in de jaren waarin deze auto’s oorspronkelijk reden bestonden dergelijke kooien nog niet. Een aantal andere deelnemers, waaronder Van den Hoorn, zaagt de buizen eruit, doch Ake Andersson, Jerry Larsson en Hans Sellberg kiezen vooral voor hun eigen veiligheid en besluiten niet te starten hoewel zij dit jaar in principe van plan zijn de FIA Trophy te veroveren. Op één van de eerste proeven vat een Duitse BMW vlam, en deze brandt geheel uit.
Peter van Merksteijn en Hans van Beek tonen opnieuw de potentie aan van hun door Kobus Tuning geprepareerde Porsche 911. Hoewel de auto sinds de overwinning in de vorige Tulpenrallye geen meter heeft gereden, is de wagen opnieuw bijzonder snel. In 1992 lieten zij aan de finish weten dat zij dit jaar terug zouden komen met de missie om alle proeven te winnen. Dat lukt hen niet; op 8 van de 13 klassementsproeven zijn zij het snelste. Maaskant zorgt echter voor een spannende strijd. Hij staat na de eerste dag slechts op 20 sec. Op de eerste proef van de tweede dag pakt hij er direct 4 terug. Op de volgende proef verliest hij dan echter de rally. In dichte mist op de befaamde proef Kallenbroek ziet hij een haakse linkse bocht te laat, en rijdt dan in volle vaart tegen een taluud op. De motor slaat of en hij verliest daarmee een minuut en de kans op de overwinning. Later moeten zij zelfs de strijd staken wanneer de motor van de Ford teveel problemen begint te geven. Eddy van den Hoorn verliest de rally wanneer hij zich op de tweede dag verslaapt en voor het te laat aan de start verschijnen 90 strafseconden krijgt. Hij rijdt verder een regelmatige wedstrijd en zou zonder de straftijd als vierde zijn geëindigd.
Hendrik Blok, die eerder ervaring heeft opgedaan met rally’s in de VS wordt tweede en de debuterende Frans Verbaas en Bettine Vlasman verbazen velen door met de kleine Austin Cooper als derde te finishen (zij winnen zelfs een proef). Jan van der Heijden en John Bekker winnen de regelmatigheidsklasse met Peugeot 404KF. De prijsuitreiking is opnieuw op zaterdagavond in de Veluwehal in Barneveld. De organisatie kijkt terug op een geslaagde rally, maar is teleurgesteld over het beperkte aantal deelnemers en vraagt zich af of het de moeite waard blijft om zoveel werk te verzetten voor een zo kleine groep.