HET VERHAAL VAN 1986
Het succes-concept van de voorgaande jaren wordt verder uitgebouwd door de organiserende AMAC in deze zevende door haar georganiseerde editie van de Tulpenrallye. Wedstrijdleider Kees Stoel moet voor zaken naar Japan en draagt zijn taak voor deze keer over aan Wolf Berger. Ford Nederland neemt de sponsoring van Audi over, Gulf heet tegenwoordig Q8 in Nederland en Bull volgt Wang computers op als sponsor en als verzorger van de uitslagen-service. Ford Nederland schrijft voor het eerst in ons land de speciaal voor de rallysport ontwikkelde vierwielaangedreven Ford RS200 in voor een rally, bemand door Stig Andervang en Anja Lieuwma. De Ford beschikt over meer dan 350 pk en is compleet nieuw; Andervang heeft er voor de rally een half uur mee gereden. Vanzelfsprekend is ook John Bosch aan de start met de verder opgevoerde Audi Quattro A-2. Andere Nederlandse kanshebbers zijn Jan van der Mare-André Schoonenwolf en Guy Colsoul-Hedi van de Kimmenade, beide met Opel Manta 400. Paul Maaskant start met de Opel Kadett GSi en Peter van Merksteijn met een Audi 80 Quattro. Meer dan vijftig buitenlandse equipes staan aan de start in Barneveld, met daaronder klinkende namen als Jens Ole Kristiansen (DK), Berndt Steffansson (S), Tomi Palmqvist (SF), met een snelle Audi Quattro A2 en Susanne Kottulinsky (S). De Brit Stuart laat de MG Metro 6R4 in Nederland debuteren. Het startveld is nog sterker dan in 1985 en er staan tenminste acht auto’s aan de start in de voorste groep die in staat moeten worden geacht om de wedstrijd te winnen.
De route is in grote lijnen vergelijkbaar met die van 1985, met een start om zes uur ’s ochtends in de morgen en de finish in de vroege avond. Bij de start om zes uur ’s morgens is het nog zes graden onder nul, en de deelnemers moeten het ijs van de ramen krabben van de auto’s in het parc fermé. De Vlasakkers-proef beslaat opnieuw 30 kilometer, en is weer drie maal in de route opgenomen waarbij het parcours op de Vlasakkers behoorlijk anders is dan in voorgaande jaren. Helaas is het niet gelukt om toestemming te krijgen om het publiek de proeven op de Vlasakkers te laten bezoeken. Desalniettemin zijn enige duizenden toeschouwers op het terrein. De rallysport groeit nog steeds in populariteit en enige tienduizenden mensen bekijken het evenement. De Barnveldse politie spreekt van 100.000 toeschouwers.
Andervang en Bosch zijn redelijk aan elkaar gewaagd en rijden beide diverse snelste tijden. Bosch wint de eerste proef, op de tweede rijden zij dezelfde tijd en na de derde heeft Andervang de leiding in handen genomen. Andervang start de eerste keer op de Vlasakkers met een voorsprong van zestien seconden. De Ford van Andervang is nog redelijk nieuw en daardoor enigszins kwetsbaar; de versnellingsbak is al vroeg in de wedstrijd eenmaal vervangen. De nieuwe bak geeft opnieuw diverse malen problemen, en op één van de proeven op de Vlasakkers kan Andervang alleen de derde versnelling gebruiken en verliest daardoor enige minuten. Andervang is dertien maal de snelste op een proef; Bosch zes maal; en één maal eindigen zij gezamenlijk als snelste. Jan van der Marel heeft opnieuw geen geluk in de Tulpenrallye, en valt uit met een kapotte koppakking. Guy Colsoul verspeelt zijn tweede plaats door een verkeerde bandenkeuze op de klassementsproef Harskamp waardoor hij zelfs in het zand vast komt te zitten. Hij moet de hele dag olie bijvullen in zijn Opel, wanneer op een jump op een proef in de vroege morgen, zijn carter scheurt en niet gerepareerd kan worden. Er ontstaat na de finish, waarbij Bosch en Oosterbaan werden gehuldigd als winnaars, de nodige verwarring. Voor de zekerheid werden Andervang en Lieuwma ook met champagne gehuldigd voor het publiek op het finish-podium. Bosch zou op één van de proeven op de Vlasakkers de route onreglementair hebben afgelegd. Het duo heeft een lus van ongeveer 500 meter op deze proef niet gereden. Zelf weten zij dat waarschijnlijk al de hele dag, maar aanvankelijk neemt de wedstrijdleiding verder geen actie tegen hen. Het gerucht wordt gedurende de rally steeds sterker en na afloop van de finish wordt er langdurig vergaderd. Het is al ver na middernacht wanneer de organisatie een bulletin uitgeeft dat het protest wordt toegewezen en dat Bosch de normtijd krijgt op deze proef, waardoor hij terugvalt naar de vierde plaats in de eindrangschikking. Het is bijzonder laat in de nacht wanneer Stig Andervang wordt gehuldigd als winnaar in de Veluwehal. Hans Poortman en Hans Knobben winnen de nationale klasse.