HET VERHAAL VAN 1982
De 30e editie brengt na het niet doorgaan van de rally in 1981 opnieuw een aantal veranderingen. Om de rally nog aantrekkelijker te maken voor de amateurs, wordt besloten om te kiezen voor het concept waarin de hele rally in een dag wordt verreden. Er wordt twaalf uur gereden bij daglicht, hetgeen de kosten voor de deelnemers sterk laat dalen. In het kader van 500 Jaar Jan van Schaffelaar is de Veluwehal in Barneveld ditmaal gekozen als rally-centrum, terwijl een aantal proeven is uitgezet in de uitgestrekte gemeente Barneveld met haar vele buitenwegen. De rally telt opnieuw niet mee voor het Europees Kampioenschap, en de grote jaren van de Tulpenrallye met een internationale uitstraling van 200 of meer deelnemers waarvan vele uitkomend voor een fabriek, lijken voorlopig voor enige tijd voorbij te zijn. Er wordt naar gestreefd om de rally zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor het publiek. Zo worden er actief publieksinformatiepakketten verkocht, tevens een nieuwe bron van inkomsten voor de organisatie, waardoor het publiek maar liefst dertien van de proeven kan bezoeken. Ook een aantal serviceplaatsen is bereikbaar voor de toeschouwers, zodat men kan zien hoe er aan de auto’s gesleuteld wordt.
De Nederlandse top bestaat op dit moment uit Jan van der Marel, (Talbot Lotus), Wim Luijbrechts (Mitsubishi Lancer), Henk Vossen (Ford Escort) en Jan Bak (Porsche Carrera) en zij staan vanzelfsprekend allemaal aan de start. Daarnaast heeft de organisatie het initiatief genomen om de Nederlandse auto-importeurs te stimuleren om buitenlandse rijders die uitkomen met auto’s van hun merk naar Barneveld te halen. Helaas heeft dit slechts een beperkt aantal deelnemers tot gevolg. Paul Maaskant en Ruud Oosterbaan laten de Citroën Visa debuteren in de rally, terwijl het evenement ook meetelt voor de Franse coupe voor deze automobielen.
De zestien klassementsproeven die in de rally zijn opgenomen liggen allemaal in de provincie Gelderland, en hebben een gezamenlijke lengte van 175 km. De startvlag valt al om zeven uur ’s morgens in Barneveld. Na een aantal proeven rondom Amersfoort (met uiteraard de Vlasakkers), zijn de deelnemers rond tien uur ’s morgens weer terug in Barneveld. Na een korte rust vertrekken zij dan richting Markelo waar het belangrijkste gedeelte van de rally wordt verreden. Het centrale service-park is hier ingericht bij de bekende discotheek ‘Dika van de Kruusweg’. Om zeven uur ’s avonds is de finish in Amersfoort.
Favoriet Van der Marel verliest direct op de tweede proef (Vlasakkers) drie minuten als gevolg van een lekke band. Wanneer hij zich probeert te revancheren als deze proef voor de tweede keer wordt verreden gaat het in de laatste bocht mis; hij stevent op dat moment af op een snelste tijd. Een drijfstang wordt door het motorblok gejaagd, en dat is het eind voor de Talbot Lotus van Jan van der Marel en Bruno van Traa. Henk Vossen en Pie Theunissen nemen als gevolg hiervan de leiding over. Zij kennen echter problemen met de versnellingsbak en besluiten deze te vervangen (hetgeen in acht minuten gebeurt). Het nieuwe exemplaar heeft echter ook kuren en heeft geen 4e versnelling. Op tweede klassementsproef Dika raakt Vossen een boomstronk en komt hierdoor naast de weg terecht. Hij kan zijn tocht in leidende positie vervolgen, zij het met schade aan de voortrein, maar verliest nogal wat tijd. Vossen blijft verder de leiding in handen houden en lijkt voor de laatste proef op een zekere overwinning af te stevenen, wanneer hij aan de start van die proef 1 minuut en 47 seconden voorsprong heeft op de Porsche van Jan Bak en André Schoonenwolf. De pechduivel slaat echter toe voor Vossen-Theunissen op deze laatste proef. De gaskabel breekt en zij komen niet aan de finish. Zij krijgen daarom de normtijd van exact vier minuten op deze proef. Dat betekent dat Bak deze proef in maximaal 2 minuut 13 moet rijden om winnaar te worden. De Porsche komt in 2 minuut 12 aan de finish van deze proef; het kleinst mogelijke verschil.
Bak en Schoonenwolf rijden ’s avonds na de rally met hun Porsche de TV-studio van de AVRO binnen voor een live interview. Vossen-Theunissen worden tweede, gevolgd door Luijbrechts-Molkenboer. De mixed-equipe Dick Waayenberg en Ay Mei Oei, in de ex-kampioens Opel Ascona van Jan van der Marel, winnen de nationale klasse. De prijsuitreiking vindt dezelfde avond nog plaats in de Veluwehal in Barneveld.