Tulpenrallye 1966

 • 2756 Kilometers
 • 116 Equipes aan de start
 • 82 Equipes bij de finish
 • Peter Harper | Robin Turvey
 • Noordwijk (NL)
 • Noordwijk (NL)

HET VERHAAL VAN 1966

Tot 1965 werd de Tulpenrallye financieel mogelijk gemaakt door een Raad van Bijstand, bestaande uit DAF, Vredestein, Esso, BP, Caltex, Shell en het Nationaal Bloembollencomité. In de eerste 17 jaar van de rally hebben deze bedrijven gezamenlijk één miljoen gulden in de rally geïnvesteerd. In 1965 werd aangekondigd dat deze financiële steun zou stoppen. Gelukkig zijn organisatoren Piet Nortier en Sybren Roest erin geslaagd om BP International (hoofdsponsor) en BP France (het betalen van alle olie en benzine voor de 50 hoogst geklasseerde amateurs) te interesseren om de financiering van het evenement over te nemen. Het drukker wordende verkeer maakt het steeds moeilijker om internationale rally’s te organiseren. Het kan alleen nog wanneer men drukke verkeerswegen omzeilt en de proeven organiseert op afgesloten wegen. De politie in Frankrijk moet betaald worden voor het afzetten van de wegen voor de proeven. Er wordt voor het eerst gereden volgens de nieuwe Annexe J van de F.I.A. Groep 1 voor serie-toerwagens waarvan er tenminste 5.000 gebouwd moeten zijn, groep 2 voor toerwagens waarvan er 1.000 gebouwd zijn en waar verder aan gesleuteld mag worden en groep 3 voor de Grand Turisme auto’s waarvan er 500 gebouwd zijn. Er wordt dit jaar voor het eerst afgestapt van de diverse systemen van handicaps en coëfficienten die in het verleden zijn gemaakt om een algemeen klassement op te maken. Er wordt nu gewoon ‘scratch’ gereden, waarbij de deelnemer met de snelste tijd het eindklassement wint, onafhankelijk van het feit in welke klasse of auto hij of zij rijdt. Georganiseerde service aan de deelnemers onderweg is verboden. Desalniettemin rijdt er een oranje Citroën Break van het Racing Team Holland rond en wordt Erik Carlsson wanneer hij met carburatie-problemen aan zijn Saab is uitgevallen vervolgens ’toevallig’ opgehaald langs de route door een Zweedse toerist in een Saab.

De gebroeders De Wild schrijven in met een Volkswagen 1600 TL die op dat moment nog niet is gehomologeerd. De F.I.A. vergadert hier uiteindelijk pas over op de dag van de start van de rally, waardoor zij niet kunnen deelnemen. Ook Rosemary Smith gaat niet van start; zij geeft de voorkeur aan de Shell 4000 die op hetzelfde moment in Canada wordt verreden.

De rally bestaat uit twee volledige dagen en twee nachten, waarin voortdurend wordt doorgereden. Er zijn achttien klassementsproeven, waarvan er zes nog nooit eerder in internationale rally’s zaten, en een groot aantal speciale etappes. Een aantal proeven in de Vogezen is hetzelfde als in 1965, aangezien daar door bijzonder veel sneeuw toen niet gereden kon worden. Voor het eerst wordt een proef, op de terugweg verreden op het militaire oefenterrein de Vlasakkers bij Amersfoort. Ook de geheime proef op het vliegveld Soesterberg is nieuw. Voor het afzetten van beide proeven zijn 2.000 strobalen nodig. De route voert weer naar Genève.

Na de start in Noordwijk volgt de eerste proef bij La Reid met een lengte van 2.5 km. De tweede proef is de bekende klim van La Roche naar Samrée in België, gevolgd door de klims van Kautenbach en Bourscheid in Luxemburg. In de Vogezen zijn de bekende proeven van Charbonnière en Ballon d’Alsace in de route opgenomen, terwijl op de terugweg ook de proeven van Ballon d’Alsace, Col de Bramont, Trois-Epis en Breitenbach worden gereden. Voordat men aan de terugweg begint, is er echter eerst nog een zuidelijke lus naar Genève met daarin de proeven van La Croisette, Mont Salève en Col de la Faucille. Verder in het noorden volgen dan op de terugweg nog de proef van Bourscheid die opnieuw wordt verreden, de Route de Mont in België en de twee proeven van Leusden (de militaire terreinen de Vlasakkers en Soesterberg) met de proef op het Circuit van Zandvoort als afsluiting. Op vrijdag wordt in Noordwijk nog een slalom uitgezet, die niet meetelt voor het klassement. De Pool Zasada zet hierbij zijn Steyr Puch op het dak.

Tot de kanshebbers dit jaar behoren onder meer Erik Carlsson (Saab) en Peter Harper die onder nummer 1 met een Sunbeam Tiger start. Andere bekende inschrijvingen zijn Simo Lampinen (Ford Lotus Cortina) en Vic Elford (Ford Lotus Cortina). Rauno Aaltonen en Timo Mäkinen komen beiden uit met fabrieks-Coopers S. De beide heren tossen, en Aaltonen wint aldus de stoel van de veel snellere groep-2 versie, waarna Mäkinen het moet doen met de standaard groep-1. Tot de Nederlandse favorieten behoren de beide Porsches 911 van het Stichts Racing Team met Gijs en David van Lennep en Joop Heidendahl-Jooks Klein. Ook Dick Schwarz-Gerard van Lennep (Fiat 2300), Rob Gorris-Bob Boekhout (BMW 1800), Dries Jetten-Jan Horbach met Opel Rekord en Rob Slotemaker-Ferry van der Geest met Alfa Romeo GTA behoren tot deze categorie. Pat Carlsson Moss en Elisabeth Nystrom hebben dit jaar de Saab verruild voor een Plymouth Barracuda.

Slotemaker heeft er veel zin in. Samen met zijn co-equipier Ferry van der Geest, die hij heeft geruild voor de Italiaan lgnazio Giunti die eerst door de fabriek aan hem was toegewezen. Hij gaat snel van start in Noordwijk en is de snelste op de eerste proef, samen met de Van Lenneps. De tweede proef wordt ook gewonnen door ‘Sloot’. Slotemaker staat niet echt bekend om het voorzichtig omgaan met het materieel en op de vijfde proef moet hij dan ook opgeven met een gebroken steekas. Na de zesde klassementspoef gaat Vic Elford aan de leiding, gevolgd door Peter Harper. De gebroeders Van Lennep zijn dan derde. Halverwege de rally gaat Rauno Aaltonen aan de leiding met de BMC Cooper en zijn de Van Lenneps teruggezakt naar de vijfde plaats.

Gijs en David van Lennep zakken in het tweede gedeelte nog verder terug, door problemen met de banden en de koppeling. In Morez vervangen de fabrieksmonteurs van Saab aan één van de auto’s de koppeling. Hiervoor moet tevens de motor worden uit- en ingebouwd en zij klaren de hele klus in 31 minuten. Hierna halen zij een gasbrander uit de auto en braden een kippetje. In tegenstelling tot voorgaande jaren, zijn er ditmaal geen protesten aan de finish; een bewijs van het feit dat de rally goed is verlopen en de sfeer optimaal is. Rauno Aaltonen en Henry Liddon winnen het eindklassement. Dries Jetten en Jan Horbach (3e) en de gebroeders van Lennep (6e) zijn de beste Nederlanders. De dames Pat Carlsson-Moss en Elisabeth Nystrom winnen de Coupe des Dames. De prijsuitreiking is dit jaar weer op zaterdag (30 april), om de rekenkamer meer tijd te geven de uitslagen te berekenen.

FOTO'S 1966

Neem een kijkje in de Tulpenrallye editie 1966 met de onderstaande selectie beelden die we voor u hebben geselecteerd!

bekijk de videobeelden:


DEELNEMERS 1966

Bestuurder / Navigator
Categorie
STNR. Bestuurder Navigator Categorie Auto
1Peter Harper GBRobin Turvey GBSunbeam tiger
2John Kennerley GBDigby Martland GBShelby american 350gt
3David Gray GBLeslie Needham GBJaguar e-type fhc
4Anthony Raylor GBGeoffrey Franklin GBAustin-healey 3000 mkiii
5Gerard Smit NLLeo Smit NLAustin-healey 3000 mkiii
6Egon Grabowski NLHarry de Graaff NLAustin-healey 3000 mkiii
9Pat Carlsson SElizabeth Nyström SPlymouth barracuda
10Nicolas Koob LArmand Wies LBmw 1800 ti/sa
11Charles Fettweis BPaul Pauly BVolvo 122s
12J¢rgen Nielsen DKRudolf Rottb¢l Orum DKFord taunus 20m ts
14Günter Heymans DJörg Pape DBmw 1800 ti
15Sybren Postma NLC.J. Rhee NLLancia flaminia gt
16Dick Schwarz NLGerard van Lennep NLFiat 2300 s coupé
17Rob Gorris NLBob Boekhout NLBmw 1800 ti
18Ad Wolfert NLRinus Meijer NLBmw 1800
19Harry Kiviet NLKees van Grieken NLVolvo 122s
20Anders Sigurdson SIngvar Strom SVolvo 122s
21Poul Pedersen DKAage Juul DKVolvo pv544
22Knud Andersen DKB¢rge Pedersen DKVolvo pv544
23Lennart Bergqvist SFergus Sager SVolvo 122s
24C. Syberg DKP. Olsen DKVolvo 122s
26Tom Trana SLennart Berggren SVolvo 122
27Arnulf Pilhatsch APeter Lederer ABmw 1800 ti
28Ingve Ward SSture Boström SBmw 1800 ti
30Poul Olsen DKOle Janslund DKVolvo 122s
30Poul Olsen DKOle Janslund DKVolvo 122s
31Günther Kolwes DHolger Heine DVolvo 122s
31Günther Kolwes DHolger Heine DVolvo 122s
32Ad Haans NLMarcel Verbunt NLBmw 1800 ti
32Ad Haans NLMarcel Verbunt NLBmw 1800 ti
33Dries Jetten NLJan Horbach NLOpel record
34Oscar Rosenblatt NLFrits Honhof NLBmw 1800 ti
35Hub Pellikaan NLPeter Hilders NLChevrolet monza coupé
35Hub Pellikaan NLPeter Hilders NLChevrolet monza coupé
36Louis Nuijen NLJan Quant NLVolvo pv544
36Louis Nuijen NLJan Quant NLVolvo pv544
37Cees den Ouden NLKees Koster NLCitroën ds21
38Harry Bierman NLSid Brandsma NLBmw 1800 ti
38Harry Bierman NLSid Brandsma NLBmw 1800 ti
39Grahame John GBCharles Harwood GBTriumph 2000
39Grahame John GBCharles Harwood GBTriumph 2000
42Wilfried Gass DWill Bretthauer DPorsche 911
43Gijs van Lennep NLDavid van Lennep NLPorsche 911
44Jules Meur MCNorbert Rebetez CHPorsche 911
45Winston Rice GBRonald Willson GBTriumph tr4
46Johan Burlage NLPaul Docter NLMg b
47Joop Heidendahl NLJooks Klein NLPorsche 911
50David Friswell GBAlan Taylor GBLotus elan
51Rinus Roelofs NLDirk Koens NLLotus elan
52Luc van den Bergh NLMarcel van Mol BPorsche 912
53Jaap de Ruijter NLJan de Ruijter NLPorsche 1600sc
54Mari Schöttelndreier NLE. van Lent NLPorsche 1600sc
55Rien van Dun NLJan Quant NLFiat 1500 cabriolet
56J. Komusin DG. Müllers DAlfa romeo ss
58Simo Lampinen SFJyrki Ahava SFFord lotus cortina
59Arnaldo Cavallari IDante Salvay IAlfa romeo gta
60Vic Elford GBJohn Davenport GBFord lotus cortina
61Rob Slotemaker NLFerry van der Geest NLAlfa romeo gta
62Gordon King GBPaul Steiner GBFord lotus cortina
63Dino Pizzinato IAlbert Mathay LAlfa romeo gta
64Eric Jackson GBKenneth Deacon GBFord lotus cortina
65Georges Duviau FJan Bosch NLFord lotus cortina
66Gwer Reichen CHMichelle Seitz CHAlfa romeo gta
67René Borgerhoff Mulder NLJaap den Hollander NLAlfa romeo gta
68Wim Beers NLTon Strous NLFord corsair gt
69Preben Andersen DKPeter Reinholdt DKFord cortina gt
70Bert Muller NLJaap Eijffius NLFiat 1500
71Jean Marie Dechène BHenri Pevee BFord cortina gt
73Rodney Spokes GBColin White GBFord cortina gt
75Bengt Söderström SGunnar Palm SFord lotus cortina
76Guy Brunninghausen BEdgar van Coillie BAlfa romeo 1600 giulia ti
76Guy Brunninghausen BEdgar van Coillie BAlfa romeo 1600 giulia ti
77Harry Cooper GBFrancis Radford GBFord lotus cortina
77Harry Cooper GBFrancis Radford GBFord lotus cortina
78Sir Peter Moon GBAtyis Krauklis GBFord lotus cortina
79Yvette Fontaine BGaby ‘Poison’ BAlfa romeo giulia s
80Leo Bertorelli GBJohn Bloomfield GBFord lotus cortina
81Malcolm Wilson GBArthur Brick GBFord cortina gt
82George Parkes GBGeorge Humble GBFord cortina gt
83Bernhard Meijer NLB. Meijer de Winter NLAlfa romeo giulia s
83Bernhard Meijer NLB. Meijer de Winter NLAlfa romeo giulia s
84Dirk de Wild NLWil de Wild NLVolkswagen 1600tl
85Jan Flinterman NLPeter Flinterman NLSimca 1500
86Jan Konink NLFrans van Rooyen NLVolkswagen 1600tl
86Jan Konink NLFrans van Rooyen NLVolkswagen 1600tl
89Rauno Aaltonen SFHenry Liddon GBAustin cooper s
90David Tomlinson GBEric Gartside GBMorris cooper s
91Brian Petsch GBHarrold Miller GBMorris cooper s
92Carolyn Tyler GBSheila Tyler GBAustin cooper s
93Philip Cooper GBJohn Bennet GBAustin cooper s
94Ian Stevenson GBHorace Appleby GBAustin cooper s
95Robert Freebororough GBCharles Wright GBMorris cooper s
96Robert Eaves GBJohn Vipond GBMorris cooper s
97Robert-Hein van Nievelt NLTom Gatsonides NLAustin cooper s
100Timo Mäkinen SFPaul Easter GBBmc cooper s
101Ian Carrol GBPhilip Drury GBAustin cooper s
102Harald Andersen DKOda Dencker DAustin cooper s
102Harald Andersen DKOda Dencker DAustin cooper s
103Joh. Roestenburg NLJoh.A. Roestenburg NLMorris cooper s
103Joh. Roestenburg NLJoh.A. Roestenburg NLMorris cooper s
104Wulfert Winands NLJo Smits NLMorris cooper s
105Jean Crossley GBMargaret Mackenzie GBMg 1100
105Jean Crossley GBMargaret Mackenzie GBMg 1100
106Dieter Lambart DWolf Zink DOpel kadett coupé
106Dieter Lambart DWolf Zink DOpel kadett coupé
109Nicholas Rowe GBStuart Turner GBHillman imp
110Rob Kinney USAFreek Voet NLHillman imp
111Simon Heijndijk NLNol Martini NLHillman imp
112Arie Boot NLJaap van Leggelo NLMatra sports djet v
113“Tiny” Lewis GBTimothy Bosence GBHillman imp
116Pekka Kinnunen SFStig Blomgren SRenault r8 gordini
117Malcolm New GBBill Rogers GBRenault r8 gordini
118Alfred Krause FJean Brecheisen FRenault r8 gordini
119Stanley Palmer GBRoger Willis GBAustin cooper s
120Ad Paulen NLJohan Buyze NLRenault r8 gordini
123Frank Powell GB Austin cooper s
124Günther Rüttinger DPaul Thiel DWartburg
125Michael Bowyer GBDavid Fawcett GBMorris cooper s
126Kurt Rüdiger DGünter Gries DWartburg
127Manfred Lenke DHans Ströh DMorris cooper s
128Kurt Otto DWolfgang Strehlow DWartburg
129Michael Marsden GBKenneth Pryor GBMorris cooper s
130Werner Jäger DEgon Culmbacher DWartburg
133Erik Carlsson STortsten Aman SSaab sport
134Peter Ruby DHelmut Bein DDkw f11
135Olle Dahl-Lars SErik Haag SSaab monte carlo
136Hans Lund SBjörn Wahlgren SSaab monte carlo
137Kent Hansson SAke Hedskog SSaab 96 sport
140Sobieslaw Zasada PLEwa Zasada PLSteyr-puch 650tr
141Karl Landgraf DLothar Sachse DTrabant 601
142Hans Ullman DWerner Lange DTrabant 601
143Eberhard Asmus DHelmut Piehler DTrabant 601
144Franz Galle DHeinz Feldmann DTrabant 601
146Michael Lane GBR.B. Lane GBSimca 1000 gls
147Renzo Druetto IF. Sclecitia IFiat 850 coupé
148Sieg Mouwes NLRinus Berkman NLFiat 850 coupé
149Dennis Dicker GBGraham Proris GBAustin mini
150Henk Wijnands NLHermina Wijnands NLCitroën ami 6

UITSLAGEN 1966

 • Amateur 1

 • Group 1

 • Group 2

 • Group 3

POS.STNR.BestuurderNavigatorAutoTotal

DE ROUTE VAN 1966

 1. Noordwijk
 2. Wechelderzande
 3. La Roche en Ardenne
 4. Col de la Faucille
 5. Champagnole
 6. Col du Donon
 7. La Rochette
 8. Luik
 9. Zandvoort
 10. Noordwijk

DIT WAS HET JAAR 1966.

NEEM CONTACT OP PALMARES


Een moment geduld a.u.b.
Dit jaar bevat geen uitslag.

1953