HET VERHAAL VAN 1965
Het Europees Kampioenschap is inmiddels ingesteld wat tot gevolg heeft dat vrijwel alle rally’s worden gewonnnen door fabrieksteams die steeds meer belang hechten aan de publicitaire waarde van het kampioenschap. Daarom is het bijna niet meer mogelijk voor amateurs om hoog in het klassement te eindigen, waardoor het aantal deelnemers snel terugloopt. De Deutschland Rally is reeds verdwenen en de Tour de France heeft grote problemen om de organisatie rond te krijgen. De organisatie van de Tulpenrallye herkent deze ontwikkeling en besluit om een Amateurklasse in te stellen; met 117 inschrijvingen is dit direct een succes. De organisatie weet opnieuw vergunning te krijgen voor het rijden van een route in Luxemburg gedurende de slotnacht. Het traject door Duitsland, dat vorig jaar weinig populair was onder de deelnemers, komt te vervallen en hier wordt alleen de proef op de Nürburgring verreden.
De 160 gestarte equipes zijn verdeeld over 20 nationaliteiten! 51 Nederlandse deelnemers verschijnen aan de start. Onder de deelnemers bevinden zich David van Lennep met Hillman Imp en de Fin Simo Lampinen. Timo Mäkinen, met Morris Cooper 5, is ééen van de favorieten na overwinningen in de Tulpenrallye van vorig jaar en de Monte Carlo Rallye eerder dit jaar. Andere kanshebbers zijn Peter Harper en Ian Hall (met startnummer 1) met Sunbeam Tiger, de Morley Brothers met Austin Healey, Rob Slotemaker en Ferry van der Geest met een fabrieks Triumph T2000 Saloon en Henri Gréder, ditmaal aan de start met de Amerikaan William Reiber met een Ford Mustang (400 pk).
De route van de rally is dit jaar opnieuw op veel punten aangepast. Er zijn 19 klassementsproeven en 84 controles in de route opgenomen. Twee weken voor de rally wordt de organisatie geconfronteerd met hevige sneeuwval in Frankrijk, als gevolg waarvan de route op veel punten moet worden aangepast. In de laatste 40 tot 50 jaar heeft het in Frankrijk in deze tijd van het jaar niet meer zo zwaar gesneeuwd. Na de start (gegeven door Richard Burton) in Noordwijk, met het Grand Hotel ‘Huis ter Duin’ voor de 17e maal als rally-centrum, gaat de route richting Rotterdam. De eerste proef op Zolder komt te vervallen, waarna de deelnemers direct doorrijden naar de proef op de Nürburgring (412 km) en onderweg al de eerste sneeuwbuien en ijzel tegenkomen. Via Saarbrücken loopt de route naar Frankrijk, waar op dat moment al de eerste sneeuwstorm woedt. De Col de la Schlucht is niet langer begaanbaar en een omleiding over Gérardmer is noodzakelijk. Men moet vervolgens ook besluiten om de proef over de Ballon d’Alsace sterk in te korten vanwege de sneeuw. Juist wanneer men hiermee bezig is, slipt er een Franse auto die niet aan de rally meedoet, op de Ballon en moet men deze proef geheel annuleren. Bij Willer sur Thur pakken de deelnemers de geplande route weer op en tijdens de laatste proef van de eerste nacht, Willer sur Thur – Col Amic is deze opnieuw zeer zwaar vanwege de sneeuw. De organisatie verwacht dan dat de zuidelijke route van de volgende dag naar Champagnole (die bij daglicht verreden zal worden), niet al te veel problemen op zal leveren. Maar, veel deelnemers komen vast te zitten en keren terug, omdat de wegen op de Col de la Faucille en de Mont Salève te slecht zijn. De organisatie vraagt alle deelnemers terug te keren naar Champagnole, maar kan de meeste equipes niet bereiken. De meeste equipes zetten de strijd voort; velen van hen zijn echter gedwongen om op te geven. Slechts 88 van de 128 gestarte equipes voltooien deze lus. Sommige deelnemers gebruiken spijkerbanden en de Variomatic van de DAF’s bewijst volop zijn waarde (twee van de DAF’s zouden zelfs met Variomaticriemen aan elkaar zijn verbonden en zo naar boven zijn gegaan). Hierna wordt het weer beter. Van Champagnole gaat het over St. Maurice via de Col de Fouchy en de klim bij Breitenbach (ook de tweede dag wordt de Ballon d’Alsace geschrapt) via de Col du Donon naar de tijdcontrole bij Sarrebourg. Hierna volgt de controle bij Larochette, waarna het traject in Luxemburg begint. De drie proeven hier, Bourscheid, Kautenbach en Dasbourg, zijn weliswaar vrij van sneeuw, maar regen, mist en het ontbreken van de bekende Tulpenrallye pijlen zorgen hier voor nieuwe elementen. De proef op Francorchamps wordt geannuleerd waarna de deelnemers via de circuits van Zolder en Zandvoort naar de finish in Noordwijk rijden.
Henri Gréder moet in het Zuiden opgeven, na problemen problemen met de achteras. Ook Peter Harper haalt de finish niet en geeft na Champagnole op. Slotemaker en Van der Geest vallen in Samrée uit met een kapotte motor. Met slechts 47 geklasseerde equipes aan de finish is dit de zwaarste Tulpenrallye tot nu toe verreden Het slotfeest wordt weer op vrijdagavond gehouden, om de buitenlandse deelnemers in staat te stellen om de gehele rally in een week of te kunnen werken. DAF wint de merkenteamprijs, met alle vijf gestarte auto’s aan de finish: Laurent /Marche, Ransy/Pirnay, De Schutter/Horbach, Honhof/Loos en de dames de Fouw/Englebert. De dames Rosemary Smith en Valerie Domleo winnen niet alleen de damesprijs, doch zijn ook verrassende winnaars in het algemeen klassement.