HET VERHAAL VAN 1955
Het handicap-systeem wordt dit jaar nog verder gecompliceerd. Er wordt, mede op verzoek van de Franse politie, een aantal regelmatigheids- of geheime tijdcontroles ingepland. Wanneer er met meer dan 75 km per uur is gereden, ontvangt men strafpunten en wanneer het gemiddelde zelfs boven de 85 km per uur ligt dan wordt de betreffende equipe uitgesloten. De speciale etappes hebben bijzondere namen als ‘Welkom in de Vogezen’, ‘Morgenstond in de Alpen’ en ‘Draaien in de Jura’. Tot de favorieten dit jaar behoren de Nederlander Hans Tak met Mercedes 300 SL, de Brit Bill Banks (Bristol), de Europees kampioen 1954 Walter Schluter, de Duitse crack Werner Engel, ditmaal met een Mercedes 300 SL, en de Deen Stenfeldt Hansen met dezelfde auto. De Nederlanders Den Ouden en Gorris komen aan de finish met een Citroën 2CV met slechts 12 pk.
Stuttgart fungeert dit jaar als verzamelpunt na de aanlooproutes van elk zo’n 700 km. De fabrieken van Porsche, Robert Bosch en Mercedes, die in Stuttgart zijn gevestigd, zorgen voor een gastvrije ontvangst van de deelnemers. Het gemeentebestuur ontvangt de rally-rijders met een glas champagne en later op de dag, na een vrije middag, met een diner. Hierbij is de zaal versierd met 5000 tulpen die vanuit Nederland zijn aangevoerd. De volgende dag, na een overnachting in Stuttgart, wordt de eerste speciale etappe direct buiten Stuttgart gestart. De route loopt voor een groot gedeelte over de Schwarzwald Hochstrasse. Na Freiburg volgt dan de eerste klassementsproef. De 12 km weg naar de Schauinsland-top is geheel afgezet voor het overige verkeer. Via Breisach komt de karavaan dan weer in Frankrijk.
Daar wacht de tweede speciale etappe naar Masevaux met daarin de Route des Crêtes en de Route Joffre. Na Valence is de tweede klassementsproef uitgezet, de 7 km lange klim naar de Auberge du Pin, terwijI de 3e klassementsproef over de Col de la Faucille gaat. Hier vliegt de Dyna-Panhard van de Nederlandse equipe Couwelaar-Hora-Siccema in brand. De equipe blijft ongedeerd en weet nog net op tijd de bagage uit de auto te halen. Hierdoor loopt het tweede gedeelte van de karavaan een behoorlijke vertraging op. Op de terugroute wordt ook de Ballon d’Alsace weer aangedaan. Ditmaal is een nieuw traject gevonden voor een klassementsproef van 3.9 km bergafwaarts. Daarna gaat het richting Luxemburg waar de Route der Duizend Bochten ditmaal in Vianden eindigt. Over de door de strenge winter bijzonder slecht geworden wegen zetten de deelnemers koers naar de Nürburgring. Daar wordt de laatste speciale etappe verreden: over het volledige circuit, inclusief de zuidlus (27 km totaal), binnen een tijd van 22 tot 30 minuten. Via de gebruikelijke ontvangst bij Philips in Eindhoven rijden de equipes dan terug naar Noordwijk.
Pat Moss (haar broer Stirling wint de dag na de start van de Tulpenrallye in Italië de Mille Miglia) valt reeds op de aanlooproute met pech uit. Hans Tak is op de eerste klassementsproef, Schauinsland, ook met zijn handicap de snelste. Martens, met een 1100 cc Simca met een veel lagere handicap, volgt hem op de voet. Deze strijd zal zich gedurende de hele rally voortzetten. De ervaren equipe Jetten-Van Noordwijk kent problemen wanneer zij er op de aanlooproute bij de grens naar Duitsland achter komen dat het paspoort van Jetten is verlopen. De vriendelijke douane laat hen echter toch doorgaan. Vervolgens gaat een KNAC official op maandag naar de Nederlandse ambassade en weet daar nog net op tijd deze zaak op te lossen. Bij Breisach aan de grens krijgt Jetten zijn paspoort terug en kan aldus de rally in Frankrijk vervolgen. Tak start 20 seconden te vroeg bij de klim naar de Auberge du Pin. Omdat dit het gevolg is van een misverstand met de starter wordt later besloten dat hij verder niet bestraft wordt en gaat men toch uit van de correcte starttijd. Over deze beslissing en de manier waarop die gecommuniceerd wordt, zal nog lang worden gesproken.
117 equipes arriveren aan de finish in Noordwijk zonder strafpunten. Een aantal deelnemers is aan de finish dan ook van mening dat deze zevende Tulpenrallye nogal licht is geweest. De slotproef op Zandvoort speelt zo opnieuw een belangrijke rol in het bepalen van het eindklassement. Alle deelnemers worden verdeeld over 10 races, van elk 10 ronden, waarbij deelnemers met verschillende handicaps in dezelfde race starten. Dit maakt het voor de toeschouwers niet makkelijk om de competitie te volgen. De Noorse Greta Molander maakt, gecorrigeerd voor de handicap, de snelste tijd. Zij klimt hierdoor van de 46e naar de 9e plaats in het eindklassement. Jan Martens start zijn race als leider in het klassement en de zege in de rally kan hem op dat moment nauwelijks meer ontgaan. Hij start voorzichtig. Hij heeft gemerkt dat zijn koppeling enigszins slipt, maar komt na de eerste ronde als eerste door en blijft tot en met ronde zeven op die plaats. In de 8e ronde komt hij opeens als derde door en daarna komt hij niet meer langs de start-finish. Zijn koppeling heeft het nu geheel begeven en hij moet, in het zicht van de haven en de eindoverwinning, opgeven. Hij is maandenlang bezig geweest met het voorbereiden van de rally en is bijzonder teleurgesteld. Bill Banks rijdt zeer snel op Zandvoort en het is na zijn rit nog de vraag of Tak zijn leidende positie op dat moment kan behouden. Hij moet hiervoor rondetijden van 2.09 minuut rijden. De eerste ronden gaan in 2.14, 2.09, 2.08 en 2.09, waarbij de motor rare geluiden maakt en veel rook produceert. Tak gaat er dan nog eens goed voor zitten en weet uiteindelijk een snelle tijd neer te zetten, waarmee hij de tweede Nederlandse algemeen winnaar van de Tulpenrallye wordt.
Hans Tak betrekt de equipe Martens – Eerligh nadrukkelijk in zijn huldiging; hij weet dat hij niet gewonnen zou hebben wanneer de koppeling van de Fiat 1100 TV niet kapot was gegaan. Tevens vraagt Tak om de door hem gewonnen klasseprijs uit te reiken aan de op de tweede plaats geëindigde Austin Healey van Herweyer-Boekhout, omdat hij zich realiseert dat zijn 300 SL wel erg snel is en veel PK’s heeft voor deze klasse waarin hij op het laatste moment had ingeschreven. De Landentrophée gaat opnieuw naar de Duitsers (met o.a. Engel), terwijI de B.A.R.C. uit Londen (Banks en anderen) de prijs voor het beste clubteam wint. Maus Gatsonides is de volgende best geklasseerde Nederlander (4e) en Greta Molander (9e algemeen) wint de Coupe des Dames. Saab wint de merkenprijs, gevolgd door Simca. Piet Jetten en Louis van Noordwijk winnen twee nieuw ingestelde prijzen: voor de beste geklasseerde Nederlandse equipe in de laatste 5 rally’s ( Vijf Jaren Beker) en voor drie maal achtereen geklasseerd te worden met nul strafpunten (de Drie Nullen Coupe).