Tulpenrallye 1955

 • 3000Kilometers
 • 207Equipes aan de start
 • 163Equipes bij de finish
 • Hans Tak | Wim Niemöller
 • Stuttgart (D)
 • Noordwijk (NL)

HET VERHAAL VAN 1955

Het handicap-systeem wordt dit jaar nog verder gecompliceerd. Er wordt, mede op verzoek van de Franse politie, een aantal regelmatigheids- of geheime tijdcontroles ingepland. Wanneer er met meer dan 75 km per uur is gereden, ontvangt men strafpunten en wanneer het gemiddelde zelfs boven de 85 km per uur ligt dan wordt de betreffende equipe uitgesloten. De speciale etappes hebben bijzondere namen als ‘Welkom in de Vogezen’, ‘Morgenstond in de Alpen’ en ‘Draaien in de Jura’. Tot de favorieten dit jaar behoren de Nederlander Hans Tak met Mercedes 300 SL, de Brit Bill Banks (Bristol), de Europees kampioen 1954 Walter Schluter, de Duitse crack Werner Engel, ditmaal met een Mercedes 300 SL, en de Deen Stenfeldt Hansen met dezelfde auto. De Nederlanders Den Ouden en Gorris komen aan de finish met een Citroën 2CV met slechts 12 pk.

Stuttgart fungeert dit jaar als verzamelpunt na de aanlooproutes van elk zo’n 700 km. De fabrieken van Porsche, Robert Bosch en Mercedes, die in Stuttgart zijn gevestigd, zorgen voor een gastvrije ontvangst van de deelnemers. Het gemeentebestuur ontvangt de rally-rijders met een glas champagne en later op de dag, na een vrije middag, met een diner. Hierbij is de zaal versierd met 5000 tulpen die vanuit Nederland zijn aangevoerd. De volgende dag, na een overnachting in Stuttgart, wordt de eerste speciale etappe direct buiten Stuttgart gestart. De route loopt voor een groot gedeelte over de Schwarzwald Hochstrasse. Na Freiburg volgt dan de eerste klassementsproef. De 12 km weg naar de Schauinsland-top is geheel afgezet voor het overige verkeer. Via Breisach komt de karavaan dan weer in Frankrijk.

Daar wacht de tweede speciale etappe naar Masevaux met daarin de Route des Crêtes en de Route Joffre. Na Valence is de tweede klassementsproef uitgezet, de 7 km lange klim naar de Auberge du Pin, terwijI de 3e klassementsproef over de Col de la Faucille gaat. Hier vliegt de Dyna-Panhard van de Nederlandse equipe Couwelaar-Hora-Siccema in brand. De equipe blijft ongedeerd en weet nog net op tijd de bagage uit de auto te halen. Hierdoor loopt het tweede gedeelte van de karavaan een behoorlijke vertraging op. Op de terugroute wordt ook de Ballon d’Alsace weer aangedaan. Ditmaal is een nieuw traject gevonden voor een klassementsproef van 3.9 km bergafwaarts. Daarna gaat het richting Luxemburg waar de Route der Duizend Bochten ditmaal in Vianden eindigt. Over de door de strenge winter bijzonder slecht geworden wegen zetten de deelnemers koers naar de Nürburgring. Daar wordt de laatste speciale etappe verreden: over het volledige circuit, inclusief de zuidlus (27 km totaal), binnen een tijd van 22 tot 30 minuten. Via de gebruikelijke ontvangst bij Philips in Eindhoven rijden de equipes dan terug naar Noordwijk.

Pat Moss (haar broer Stirling wint de dag na de start van de Tulpenrallye in Italië de Mille Miglia) valt reeds op de aanlooproute met pech uit. Hans Tak is op de eerste klassementsproef, Schauinsland, ook met zijn handicap de snelste. Martens, met een 1100 cc Simca met een veel lagere handicap, volgt hem op de voet. Deze strijd zal zich gedurende de hele rally voortzetten. De ervaren equipe Jetten-Van Noordwijk kent problemen wanneer zij er op de aanlooproute bij de grens naar Duitsland achter komen dat het paspoort van Jetten is verlopen. De vriendelijke douane laat hen echter toch doorgaan. Vervolgens gaat een KNAC official op maandag naar de Nederlandse ambassade en weet daar nog net op tijd deze zaak op te lossen. Bij Breisach aan de grens krijgt Jetten zijn paspoort terug en kan aldus de rally in Frankrijk vervolgen. Tak start 20 seconden te vroeg bij de klim naar de Auberge du Pin. Omdat dit het gevolg is van een misverstand met de starter wordt later besloten dat hij verder niet bestraft wordt en gaat men toch uit van de correcte starttijd. Over deze beslissing en de manier waarop die gecommuniceerd wordt, zal nog lang worden gesproken.

117 equipes arriveren aan de finish in Noordwijk zonder strafpunten. Een aantal deelnemers is aan de finish dan ook van mening dat deze zevende Tulpenrallye nogal licht is geweest. De slotproef op Zandvoort speelt zo opnieuw een belangrijke rol in het bepalen van het eindklassement. Alle deelnemers worden verdeeld over 10 races, van elk 10 ronden, waarbij deelnemers met verschillende handicaps in dezelfde race starten. Dit maakt het voor de toeschouwers niet makkelijk om de competitie te volgen. De Noorse Greta Molander maakt, gecorrigeerd voor de handicap, de snelste tijd. Zij klimt hierdoor van de 46e naar de 9e plaats in het eindklassement. Jan Martens start zijn race als leider in het klassement en de zege in de rally kan hem op dat moment nauwelijks meer ontgaan. Hij start voorzichtig. Hij heeft gemerkt dat zijn koppeling enigszins slipt, maar komt na de eerste ronde als eerste door en blijft tot en met ronde zeven op die plaats. In de 8e ronde komt hij opeens als derde door en daarna komt hij niet meer langs de start-finish. Zijn koppeling heeft het nu geheel begeven en hij moet, in het zicht van de haven en de eindoverwinning, opgeven. Hij is maandenlang bezig geweest met het voorbereiden van de rally en is bijzonder teleurgesteld. Bill Banks rijdt zeer snel op Zandvoort en het is na zijn rit nog de vraag of Tak zijn leidende positie op dat moment kan behouden. Hij moet hiervoor rondetijden van 2.09 minuut rijden. De eerste ronden gaan in 2.14, 2.09, 2.08 en 2.09, waarbij de motor rare geluiden maakt en veel rook produceert. Tak gaat er dan nog eens goed voor zitten en weet uiteindelijk een snelle tijd neer te zetten, waarmee hij de tweede Nederlandse algemeen winnaar van de Tulpenrallye wordt.

Hans Tak betrekt de equipe Martens – Eerligh nadrukkelijk in zijn huldiging; hij weet dat hij niet gewonnen zou hebben wanneer de koppeling van de Fiat 1100 TV niet kapot was gegaan. Tevens vraagt Tak om de door hem gewonnen klasseprijs uit te reiken aan de op de tweede plaats geëindigde Austin Healey van Herweyer-Boekhout, omdat hij zich realiseert dat zijn 300 SL wel erg snel is en veel PK’s heeft voor deze klasse waarin hij op het laatste moment had ingeschreven. De Landentrophée gaat opnieuw naar de Duitsers (met o.a. Engel), terwijI de B.A.R.C. uit Londen (Banks en anderen) de prijs voor het beste clubteam wint. Maus Gatsonides is de volgende best geklasseerde Nederlander (4e) en Greta Molander (9e algemeen) wint de Coupe des Dames. Saab wint de merkenprijs, gevolgd door Simca. Piet Jetten en Louis van Noordwijk winnen twee nieuw ingestelde prijzen: voor de beste geklasseerde Nederlandse equipe in de laatste 5 rally’s ( Vijf Jaren Beker) en voor drie maal achtereen geklasseerd te worden met nul strafpunten (de Drie Nullen Coupe).

FOTO'S 1955

Neem een kijkje in de Tulpenrallye editie 1955 met de onderstaande selectie beelden die we voor u hebben geselecteerd!

bekijk de videobeelden:


DEELNEMERS 1955

Bestuurder / Navigator
Categorie
STNR. Bestuurder Navigator Categorie Auto
1Hon.P.I. Cunliffe-Lister GBH.M. Gadsby GBJaguar xk 120 fhc
2W.J.J. Tak NLW.C. Niemöller NLMercedes 300sl gullwing
3G. Wood GBE. Batte GBJaguar xk 140
4B.G. Smit NLE. Groen NLMercedes 300sl
5C.P.A.J.H. Godin de Beaufort NLB.W.F. de Beaufort NLPorsche 1500 super
6R.W. Faulkner GBW.J. Wilkinson GBAston martin db 2-4
7J.A. Walker GBE.H. Mc Combie GBJaguar xk 120
8J. Meur FMme R. Meur-de Vriese FPorsche 356
9P.A. Andersen DKR. Rottböl Orum DKPorsche 1500 super
10B. Petersen DKJ. Spangtoft DKPorsche 1500 super
11A.J. Burton GBS.H. Burton GBJaguar xk 120
12J, Tochey EIRSt. Rutledge EIRBristol 404
13K.D. Fraser GBMrs. M.C. Fraser GBAustin-healey 100/4
14J. van der Pijl NLP.C. van Ewijk NLAustin-healey 100/4
15K. Hertzdahl NLV.P.I.H. Dassen NLTriumph tr 2 francorchamps
16R.E.C. Brookes GBE.W.H. Brookes GBTriumph tr 2
17T.N. Blockley GBJ. Kat GBAustin-healey 100/4
18D.H. Perring GBJ.H. Suter GBAston martin db 2-4
20J.M. Peeters BA. Matthys BTriumph tr 2
21E. Verbustel BHerion BTriumph tr 2 francorchamps
23C.H. Bussler SB.A. Bergkvist SAustin-healey 100/4
24H.A. Herweijer NLJ.H. Boekhout NLAustin-healey 100/4
25D. Johns GBMrs. J. Johns GBAustin a 90 westminster
26Gregor Grant GBSt. Asbury GBTriumph tr 2 (pkv 693)
27L. Griffiths GBP. Legget GBAustin-healey 100/4
28J.H. Ray GBJ. Waddington GBTriumph tr 2 (pdu 21)
29J.H.B. Dickson GBI. Robertson GBTriumph tr 2 (pkv 698)
30K. Richardson GBJ.C.S. Heathcote GBTriumph tr 2 (ovc 276)
31Mrs. L. Grounds GBMrs. D. Osborn GBTriumph tr 2 (pkv 697)
32A.R. Slotemaker NLR.J.v.d. Heyden NLTriumph tr 2
33E.B. Ross GBC.H. Mathews GBAustin-healey 100/4
36W.C.N. Grant-Norton GBM.J.G. Carson GBAc ace
37John A.H. Gott GBH.C. O’Hara Moore GBAc ace
38T.C. Harrison GBR.P.R. Habershon GBFord zephyr
39Lord Carnegie GBS.E. Croft-Pearson GBFord zephyr
40R.S. Henson GBJ. Weich GBFord zephyr
41E. Baboin FF. Masoero FAlfa romeo giulietta
42D.M. Hooft NLR.v.d. Werf NLSunbeam alpine
43H. Aldenkamp NLJ. van Ulzen NLPorsche 356
44Vernon Cooper GBColin Edge GBJaguar mk vii
45J.W.S. Utley GBE.G.W. Ainsworth GBBristol mk 403
46J.P. Boardman GBJ.W. Whitworth GBJaguar mk vii
47R.L.G. Borgerhoff Mulder NLJ.L. den Hollander NLSunbeam alpine
48E.R. Parsons GBMrs. J.M. Vann GBJaguar mk vii.m
49A.L. Sjunesson S SPorsche 356
50P. Knakkergard Jespersen DKA. Bak Poulsen DKPorsche 356
51J. Voigt-Nielsen DK A. Lohmann Sorgensen DKPorsche 356
52T.A. Boothroyd GBR.T. Walton GBAlvis 3 l
53L.G. Wardlc GBD.C. Atsalom GBPorsche 356
54N.H. Richards GBT. Clark GBSunbeam alpine
55J. Reece GBP. Reece GBFord consul
56J.W.E. Banks GBA. Meredith Owens GBBristol 401
57A.M. Leerdam NLG. Zwolle NLPorsche 356
57aHerbert Fritzen DRolf Gaude DPorsche 356
58J.F. Terlep NLP.W.T. Mulder NLChevrolet
59G.W.V. Arntz NLJ.H.G. Geurts NLChevrolet bel air
60M. Kuipers NLTh.E. Meloen NLChevrolet v 8
61L. de Groot NLK. Groeneveld NLChevrolet bel air
62W.F. Coenen NLJ. Butter NLChevrolet v 8
63J.A. Moorman NLC.J. de Vries NLFord customline
64M.W.H. Timmermans NLW. Hoefnagels NLFord v 8
65A. Bouwmeester NLC.J.C. Verheul NLMg td
66W.H. Visser NLJ.R. van Pelt NLPeugeot 203
67Ch. Dinilhac FMme. F. Dinilhac FSimca aronde
68H.T. Dennison GBJ. Cuff GBFord anglia
69E.H. Leclercq BR.R.R. Dumont de Chassart BFord anglia
70Th.J. van Dijk NLW. Nout NLMg td
71D.G. Scott GBC.R. Hardman GBFord anglia
72M.J. Vehmeijer NLJ.W. Dekker NLFord v 8
73M. Weisbard NLF. Boom NLCitroën 15
74J.L.F.M. Martin NLB.C. Dresens NLSunbeam talbot 90
75M.W. Ammann CHFrl. M. Suardi CHPorsche 356
76H.A.A. v.d. Laan NLJ. Heeneman NLSunbeam talbot 90
77R.F. Holland GBJ.G. Woodruff GBSunbeam talbot 90
78Miss S. van Damm GBMrs. A. Hall GBSunbeam talbot 90
79P. Harper GBJ.A. Cutts GBSunbeam talbot 90
81J.S. Cohen NLMej. J. Nebig NLSunbeam talbot 90
82K.E. Wits NLJ. Pos NLSunbeam talbot 90
83E.C. Pellens NLE.C. Pellens NLSalmson s4e
84A.V. Muller SC.O. Lindell SPorsche 356
85A. Syversen NG. Fadum NSunbeam talbot 90
86W.G.D. Verzijl NLJ.F. Schieck NLOpel kapitän
87Per Malling NK. Solberg NSunbeam talbot 90
88Werner Eichman DWalther Borner DMercedes-benz 220a
89H. Stenfeldt Hansen DKN. Buchsbaum DKMercedes-benz 220a
90G.R. Hartwell GBF.N. Scott GBSunbeam talbot 90
91A.A.J. Pennings NLA.J.M. van Stekelenburg NLSunbeam talbot 90
92G.N. Burgess GBI. Walker GBAustin a90 six
93B.C.A. Leavens GBMrs. J. Leavens GBAustin a90 six
94Mrs. N. Mitchell GBMiss P. Norman GBDaimler conquest
95Capt. J.W. Herbert GBCapt. J.D.W. Bailey GBAustin a90 atlantic
96J.H. Noble GBF.J. Kieran GBSunbeam talbot 90
97G.W.A. Aitkenhead GBD. Handley GBSunbeam talbot 90
98Lt. Col. M.G.M. Crosby GBMaj. J.O. Parry GBOpel kapitän
99Edmund Vidal DHerbert Marienfeldt DPorsche 356
100Werner Engel DG. Armbrecht DMecedes-benz 220a
101Hans Stroh DKarl Heinz Forst DBmw 501
102Günther Kolwes DAlfred Katz DBmw 501a
103Ch. Polis NLMej. H. Polis NLMg magnette
104E.N. Brinkman GBD. Silverthorn GBFord zodiac
105J.F. Valentyn BJ.Ch. Teirlijnk BMg magnette
106J. Lovink BJ.J.E. Lennertz BFiat 1100 tv
107J.L.M. Kuijken NLF.J. v.d. Vlugt NLDkw f 91
108D.H. Rendell GBH. Birkett GBBorgward isabella
109J.S. de Vries NLJ. Klijnsma NLDkw f 91
110W.A. Gerlach NLL.A. de Vries NLFord taunus 15m
111Sydney H. Allard GBS.T. Lush GBFord zodiac
112Günther R.F. Isenbügel DMicaela Isenbügel DFord taunus 15m
113J.K. Kuiper NLK. Ton NLFord taunus 15m
114L.J. Ambtman NLP.L. Smits NLMercedes 180
115J. Brugge NLA. van Pernis NLBorgward isabella
116W.L. Deibel NLMevr. M.L. Vermeulen NLSimca coupé
117A.G.L. Mollink NLG. Stegeman NLFord zodiac
118P.J. Jetten NLL. v. Noordwijk NLVauxhall cresta
119J. Hamel NLC. Sollart NLRenault frégate
120A.A. Kouwenberg NLP.H. Pouwels NLDkw f91
121R. Sleigh GBJ. Risk GBFord zephyr
122W.A. van Gruythuysen NLD.H. Dekker NLRenault frégate
123A. Blansjaar NLR. Sellies NLDkw f91
124P. Seegers NLG.Th. v.d. Werff NLDkw f91
125W.H.G. Jansen NLJ. Rappange NLFord taunus 15m
126J. van Rijn NLR. Heesterman NLDkw f91
127J. Hulsker NLM.W. Duyzings NLFiat 1100 tv
128H.J. Stemerdink NLJ. Ruys NLFord taunus 15m
129A. Hoogervorst NLC. Hoogervorst NLDkw f91
130G.J. van Weers NLJ.J.M. van Weers NLFkw f91
131Walter Schlüter DS. Eikelmann DDkw f91
132E.J. Hansen DKChr.V. Hennebjerre DKDkw f91
133Kitty Borgen-Nielsen DKS.B. Jespersen DKDkw f91
134Walther Scheube DH. Röttger DFord taunus 15m
136J.C. Baars NLP. Bakkum NLDkw f91
137L. Shaw GBS.D. Lawton GBMg magnette
138Erwin van Regius DJoachim Springer DFord taunus 15m
139Miss Pat Moss GBMrs. Sh. Cooper GBMg magnette
140R. Nellemann DKM. Skarring DKFord taunus 15m
142Frl. R. Lautmann DFrl. K. Kobler DFord taunus 15m
143O.E. Homan NLR.S. de Boer NLRenault frégate
144H.C. Hoogeveen NLG. Voogd NLFord zephyr
145H.J. Harper GBH.H. Renny GBFord zodiac
146Alfons Ostermann DG.F. Riedt DFord taunus 15m
147M. Carstedt SG. Carstedt SFord taunus 15m
148Geoff. R. Holt GBJ.H. Brooks GBMg magnette
149B. Jørgensen DKA. Marcussen DKRenault frégate
150Mrs. L.F. Ashfield GBMrs. G. Wilton Clark GBFord zephyr
151J.H. Kemsley GBPh. Fotheringham-Parker GBFord zodiac
152Kl. Rosier NLH. Verbeek NLBorgward isabella
153A.C. van Dongen NLE. van Galen NLDkw f91
154P.A. Vink NLH. Vriens NLRover 75
154aO. Stalheim SL.M. Ericsson SMg magnette
155R.H. Wilkins GBMrs. J. Wilkins GBMg magnette
156D.Th. van der Kleij NLE.A.M. van der Ham NLCitroën 11 sport
157Chr. Harlaar NLKl. Pijper NLPanhard-dyna 54
158Hans Kreisel NLD. ten Hope NLRenault 1063
159J. van Nes NLA.L.A.v. Oudgaarden NLCitroën 11 sport
160W.R. Couwelaar NLC.C. Hora Siccama NLPanhard dyna
161H.G. Arndt NLJ. de Rooy NLPanhard dyna
163W.M. van Batenburg NLJ.W. v.d. Ende NLCitroën 11 sport
164W.L. Deibel NLMw.M.L. Vermeulen-Thunack NLCitroën
165Y. Pieksma NLA. de Jager NLCitroën 11 sport
166W. van Zijl NLM. Biesterveld NLOpel rekord
168J. van der Klooster NLP. van Steynen NLOpel rekord
169C.S.P. Versloot NLH. Tegelaar NLOpel rekord
170G.G.W. Timmer NLA.C. Bakker NLOpel rekord
172Willy Hansen DKA.V. Pedersen DKSimca aronde
173J.R. van Bennekum NLG. Richterich NLAustin a 40
174F.M. Pollé NLL.B. Biesheuvel NLSimca aronde
175H.L. Steunebrink NLW. Richters NLFiat 1100
176H.P. Wynands NLH. Wynands NLSimca aronde
177P. Visser NLH.C. Vaandrager NLSimca aronde
178Kl.S. Barendregt NLC. Kalkman NLSimca aronde
179R. Barthelemy FJ. Hocquard FSimca aronde
180A. Olsen DKJ.R. Sørensen DKWolseley 444
181M. Rademakers NLA.G. Heydra NLSimca aronde
182J. Martens NLB.H. Eerligh NLFiat 1100
183J.M. Beekman NLJ.P.M. Alsem NLSimca aronde
184J.D. Struyk NLC. Verschuur NLFiat 1400a
185Ir. H.D. Prins NLH. Luyting NLFiat 1400a
186M.J.M. Eras NLH.A.D. Walder NLPeugeot 203
187J. de Vlaming NLMevr. E.M.M. de Marez-Oyens van Vredenburch NLPeugeot 203
188Th.J. Koks NLA. Stöpler DVolkswagen kever
189O. Rosenblatt NLJ.M. Rupert NLPeugeot 203
190R.H.R. Dee NLW.J. Teding v. Berkhout NLPeugeot 203
191A. v. Doorn NLP.J. v. Doorn NLPeugeot 203
192Luc.J.F.A. v.d. Bergh NLJ. Smulders NLVolkswagen kever
193Poul Olsen DKJ. Nielsen DKPeugeot 203
194J.A.J. Heidendahl NLMevr. Hartog NLPeugeot 203
195F.P. Grounds GBW.C. Johnson GBFord anglia
196J.Wm. Fleetwood GBC.G. Gray GBFord new anglia
197J.G. Dathan GBC.M. Dathan GBAustin a40
198J.W.C. van der Vossen NLJ.C. de Bilt NLPeugeot 203
199B.L. v.d. Wansem NLA.W. Elshout NLAustin a70 convertible
200F. v. Yperen NLJ. Leenes NLVolkswagen kever
201T.H. Zwikstra NLP.F. Docter NLPeugeot 203
202I.A. Langestraat NLA.J. Hak NLGoliath gp 700 e
203Wm. Stoddart GBR.T. Burn GBStandard ten
204L.J. Mens NLJ.P. Schultz NLVolkswagen
205P. Mourier DKB.U. Ramsing DKVolkswagen
206L. Feitz NLJ.J.M. Linning NLVolkswagen
207M. Gatsonides NLT. St. John Foster NLStandard ten
209Mrs. Greta Molander NMrs. M. Kjerstadius NSaab 92 b
210N.G. Falk SC. Ridderborg SSaab 92 b
211R.W. Mellde SH. de Montesquieu SSaab 92 b
212L.J.P.M. Hengst NLMevr. M.A. Wolff-Metternich NLMorris minor
213Koesoebjono NLE.G. Niessen NLMorris minor
215H. Ziegler CHJ.Ch. Münger CHRenault 1062
218H. Wagner LA. Tissot LFiat 600
219E.S. van Dijk NLP.M.C. Mulder NLFiat 600
221C.J. den Ouden NLR.L.G.M. Gorris NLCitroën 2 cv
222F. Kremer NLL. Jurgens NLCitroën 2 cv

UITSLAGEN 1955

 • Overall

POS.STNR.BestuurderNavigatorAutoTotal

DE ROUTE VAN 1955

 1. Stuttgart
 2. Alt-Breusach
 3. Besançon
 4. Champagnole
 5. Mondorf les Bains
 6. Valence
 7. Montélimar
 8. Grenoble
 9. Bellegarde
 10. Gérardmer
 11. Luxenburg
 12. Aachen
 13. Eindhoven
 14. Noordwijk

DIT WAS HET JAAR 1955.

NEEM CONTACT OP PALMARES


Een moment geduld a.u.b.
Dit jaar bevat geen uitslag.

1953