HET VERHAAL VAN 1951
De derde editie overtreft de twee voorgaande, zowel vanuit sportief oogpunt als op het gebied van organisatie. Meer dan 1000 medewerkers zijn actief voor de rally en hebben voornamelijk te maken met de gevolgen van een uitzonderlijk lange en zware winter (in de Vogezen heeft het niet zo veel gesneeuwd sinds 100 jaar). De acht verschillende aanrijroutes naar Clermont-Ferrand zijn elk ongeveer 2000 km lang. Deze routes moeten worden afgelegd met een gemiddelde snelheid van 50 km per uur, wat onder de bijna zomerse weersomstandigheden niet echt moeilijk is, met tijdscontroles na elke 250/300 km. De gezamenlijke route is ongeveer 1400 km lang. Bovendien wordt in deze editie de sportklasse geïntroduceerd, waarin de gemiddelde snelheid 8% hoger ligt dan bij de andere deelnemers. De rally heeft een sterk internationaal karakter met inschrijvingen uit Engeland (78), Frankrijk (8), Denemarken (6), Zwitserland (4), Italië (4), Duitsland (3), België (3), Zweden (2), Noorwegen (2), Finland (1), Spanje (1) en de Verenigde Staten (1).
De eerste klassementsproef is bij Clermont-Ferrand onder de titel ‘circuit de Puy de Dome’ (175 km). De mooie-weerroute wordt hier gebruikt, omdat de andere route over de top van 1400 meter nog niet sneeuwvrij is. Slechts 28 equipes krijgen hier strafpunten, maar liefst 30 equipes moeten opgeven. De Route des Quinze Montagnes is dit keer zeer zwaar. Nieuwe wegenkaarten moeten drie keer worden gedrukt vanwege veel sneeuw, gesloten wegen en kapotte wegen. In de nieuwe route zijn enkele zeer slechte wegen, met name op de Col de Bramont. Tachtig equipes krijgen strafpunten en het aantal uitvallers groeit. De 106 km lange Parcours du Bonhomme heeft ook te kampen met 3 tot 5 meter hoge sneeuw die pas een maand na de rally volledig wordt verwijderd. Hierdoor wordt de route gewijzigd naar de hoofdweg over de Col de la Schlucht en de Col St. Marie (bovenaan is hotel-restaurant ‘Belle Vue’, waar veel deelnemers met een kokende motor aankomen). 72 deelnemers komen te laat bij de tijdcontrole. Via een routepost in Épinal komen de deelnemers vervolgens op de Route des Mille Virages (140 km), die ’s nachts in Luxemburg wordt gehouden (de derde op rij). De tour door Nederland, via de Afsluitdijk, gaat niet door vanwege de kans dat vermoeide deelnemers in slaap vallen op de rechte Nederlandse wegen. Via Eindhoven (Philips en R.A.C.-Zuid), een routepost in Apeldoorn (R.A.C.-Oost) en een tijdcontrole in Hilversum (R.A.C.-West, regio Gooi en Sticht) bereiken de deelnemers Noordwijk, waar de organisatie soepel verloopt. Binnen een half uur na aankomst bezoeken de deelnemers de permanence in Hotel ‘Huis ter Duin’ voor de documentencontrole, het in ontvangst nemen van het routeboek en het wisselen van buitenlandse valuta. De auto’s ondergaan een technische keuring voordat ze het parc fermé binnenrijden en de deelnemers worden met taxi’s naar hun hotel gebracht.
73 equipes starten na de totale route van 3400 km zonder strafpunten bij de klassementsproef op het Circuit van Zandvoort. De organisatie is niet blij met het feit dat op deze manier de rally in slechts enkele minuten wordt beslist, maar heeft voorlopig geen beter alternatief. De opzet van de klassementstest moet zodanig zijn dat alle klassen de kans hebben om de uiteindelijke winnaar van de rally te leveren. Dit jaar is een vrij korte test die individueel wordt afgelegd. Na de start voor de tribune rijdt men richting de Hunserug. Nadat een lijn is gepasseerd, rijdt men achteruit naar de voet van de Hunserug, waarna men voorwaarts en met volle snelheid naar de finish rijdt. Ken Wharton verliest hier de rally door de lijn in de klassementsproef niet te passeren. De jonge Ian Appleyard wint, mede dankzij het enorme vermogen van zijn Jaguar.
Duizend deelnemers en genodigden wonen het diner en de prijsuitreiking bij. Er is geen balzaal in Nederland waar meer mensen kunnen komen, en binnen minder dan twee uur worden de 140 prijzen uitgereikt. Met nog eens 500 extra gasten kan het slotfeest, dat het hele hotel ‘Huis ter Duin’ in beslag neemt, beginnen met een kermis met echte draaiorgels in de eetzaal, de band van de mariniers en ’s avonds om 11 uur het jaarlijkse bezoek van de harmonie van Noordwijk ‘Echo der Duinen’. De damesprijs gaat naar de dames François-Sigrand-Renaud met Renault. De merkenteamprijs wordt gewonnen door het Nederlandse Renault-team.